Statyerna en del av det gemensamma kulturarvet

Debatt
PUBLICERAD:
Vad våra skolböcker inte bör fokusera på är en glorifiering av hur känslostyrda fanatiker rev ner [Carl von Linnés] statyer i okontrollerat vredesmod, skriver Christoffer Andersson och Nike Örbrink. (Bild från när statyn i Humlegården i Stockholm togs ned för renovering 2005.)
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det finns ingenting positivt med att radera vår historia och det är tragiskt att den svenska vänstern har anammat detta förkastliga mål, skriver Christoffer Andersson och Nike Örbrink.

Att riva statyer hjälper ingen. Raka motsatsen, det gör oss historielösa och tar bort källan till lärdom och reflektion över det som har format Sverige till det land det är i dag. Dessutom visar det på de auktoritära dragen hos vänstern om att styra kulturen för att på så sätt fostra ett folk. En farlig metod hämtad från de vidrigaste samhällena.

I modern tid ser vi hur sådan politisk historierevisionism används för att skapa en annan bild av, exempelvis, Turkiets folkmord på armenier och Kinas massaker av fredliga protestanter på Himmelska fridens torg. Det är dock tragiskt att denna sortens politiska historierevisionism nu har nått Sverige och att den svenska vänstern nyttjar den för egen ideologisk vinning snarare än att erkänna Sveriges historia för vad den är, såväl det goda som det onda.

Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet ser på med förfäran över denna utveckling. När man försöker politisera historien, när man försöker renskriva och censurera den, skadar man vårt gemensamma arv och försämrar för framtida generationer att inte göra samma misstag. Det finns ingenting positivt med att radera vår historia och det är tragiskt att den svenska vänstern har anammat detta förkastliga mål.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet vill se en framtid där historien presenteras som den är. En framtid där ideologiska renskrivningar har förpassats till historiens skräphög och kunskapsluckor hos framtida generationer blivit utraderade. Framtidens läroböcker ska fortsatt lära ut om Carl von Linnés enorma bidrag till naturvetenskapen, samtidigt som dem pratar om hans klassificering av människor.

Vad våra skolböcker inte bör fokusera på är en glorifiering av hur känslostyrda fanatiker rev ner hans statyer i okontrollerat vredesmod. En legitimering av dessa historierevisionistiska metoder som vänstern nu använder kan leda till katastrofala följder för svensk historieskrivning i framtiden om mörkare krafter någonsin får fotfäste i vårt land.

Att riva ner statyer av Carl von Linné, Karl XII, Gustav II Adolf, Gustav III med flera är inte en modig handling i en kamp mot förtryck. Det är ideologiskt barbari med totalitära undertoner.

Christoffer Andersson

Vice ordförande, KDU Värmland

Nike Örbrink

Kulturpolitisk talesperson och förste vice förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.