Hoppa till huvudinnehållet

Lämås gård slopar plasten – och satsar för framtiden

Publicerad:
Thomas och Börje Danielsson vid Lämås gård i Karlskoga är glada att nu kunna starta nästa projekt: klimatvänligare ensilering. Foto: Christoffer Tuulik

Lämås gård ska ersätta de plastade balarna med en större silo om några år.

Gården är bland de första i landet att få ett klimatinvesteringsstöd från EU för att minska sin plastanvändning.

– Här ska vi bygga en stor plansilo i etapper, säger Börje Danielsson när han visar var silon ska anläggas på gården, som ligger strax utanför Karlskoga.

Gården har drivits i generationer Danielsson-Larsson, sonen Thomas Danielsson är näst på tur att ta över helt i framtiden efter pappa Börje Danielsson.

Minska utsläppen

Lämås gård är kända i trakten för att vara lite innovativa och nu är idéerna och ritningarna klara för nästa projekt.

Som tidningen skrev i torsdags har gården fått ett nytt klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverkets klimatklivet. Ett EU-bidrag som ska främja miljön genom att finansiera metoder som minskar utsläppen av växthusgaser varaktigt.

Ensilaget i silo

Lämås gård får maxbeloppet om 762 000 kronor, vilket kan motsvara hälften av kostnaden för att bygga första etappen av siloanläggningen.

– Vi får stödet för att vi ska sluta att plasta våra balar och i stället lagra vallskörden, alltså gräset, i en plansilo, säger Thomas Danielsson.

Enligt beräkningarna kommer tio ton plast att ersättas med den nya metoden, vilket motsvarar dubbla mängden olja i tillverkningen av plasten.

– Det går åt två liter olja för att tillverka ett kilo plast, totalt rör det sig om 20 kubik olja som sparas, fortsätter Thomas Danielsson.

Flispanna och tork

Över 2 000 kvadratmeter golv ska gjutas i den första etappen av bygget. Gårdens ladugård är på 3 300 kvadratmeter, vilket kan ge lite perspektiv på bygget.

Danielsson har också ansökt om vanligt investeringsstöd för att bygga den andra etappen som innefattar en stor flispanna som ska värma upp fastigheterna.

Den tredje etappen av bygget är själva taket på plansilon.

Slipper transporterna

Takbygget blir också ett stort projekt, då det ska täcka gårdsplanen mellan plansilon och ladugården.

Lastningen av ensilage på banden in till ladugården kommer alltså att ske under tak med hjälp av lastmaskin.

I bygget ingår också en spannmålstork.

– Vi får nu åka väldigt mycket. Först fraktar vi flera hundra ton spannmål till en annan gård som har en oljeeldad tork. När torkningen är klar får vi frakta tillbaka allt, säger Börje Danielsson.

Plansilon kommer spara tid och göra arbetet effektivare för Danielsson.

– Vår foderanläggning i ladugården är inte byggd för de rundbalar vi pressar i dag. Anläggningen har svårt att riva i sär balarna och därför är det bättre om ensilaget hackas, säger Börje Danielsson.

Plansilon blir totalt 40 meter lång med tre fack som är tio meter breda, facken blir samtidigt fyra meter höga. Första etappen ska vara klar inom två år och resten av bygget efter ytterligare ett par år.

Klimatprojekt

Lämås gård är troligen bland de första att få ett klimatinvesteringsstöd för att minska plastanvändningen i ensileringen.

– Naturvårdsverket hade inte hanterat en sådan ansökan tidigare. Många har fått investeringsstöd men inte klimatstöd för ensilering. Länsstyrelsen har pushat på för att vi ska söka, säger Börje Danielsson.

Lämås gård har i dagsläget cirka 620 hektar jordbruksmark där de odlar spannmål och gräs. De har över 500 nötdjur i dagsläget.

Far och son Danielsson sitter och fikar med säsongsarbetarna i köket när undertecknad besöker på fredag förmiddag. Bland annat ska Gustav Thor och Linus Edström snart i väg till Bjurtjärn på jobb.

Resultatet av förstaskörden står redan på gårdsplanen och om vädrets makter är med ska de börja med andraskörden inom en eller två veckor.

Börje Danielsson berättar att första vallskörden har gått väldigt bra.

– Det blev ju uppehåll och gräset växte ifrån oss. Vi körde för allt vi hade och nu har vi fler ensilagebalar än normalt. Vissa dagar var det 30 grader varmt när vi slog hö. Jag har aldrig varit med om att höet nästan varit torrt samma kväll.

De sitter uppenbarligen inte och fikar hela dagarna, men en stund är de samlade. Här sitter Thomas Danielsson, Gustav Thor, Linus Edström och Börje Danielsson.
De sitter uppenbarligen inte och fikar hela dagarna, men en stund är de samlade. Här sitter Thomas Danielsson, Gustav Thor, Linus Edström och Börje Danielsson.
Här ska en plansilo på över 2 000 kvadratmeter anläggas och stå klar inom två år.
Här ska en plansilo på över 2 000 kvadratmeter anläggas och stå klar inom två år.

Läs mer:

Artikeltaggar

EUJordbrukKarlskogaKlimatLämås gårdLantbrukMiljöNaturvårdsverketPlast

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.