Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlarna redo för fler kunder igen: "Preppar för fullt"

Publicerad:
Kjell Skjaerstad, en av fyra delägare av Långflons stormarknad, hyllar stödet butiken och de anställda har fått av staten. Foto: Morgan Bäckvall

Den uteblivna gränshandeln har slagit hårt mot matvarubutikerna som annars har norrmän som majoriteten av sina kunder. Men efter fredagens gränsbesked ser de ljust på framtiden – och är i full gång att fylla sina butiker med färskvaror igen.

I mars skrev NWT att Långflons stormarknad, som ligger precis vid den norska gränsen, har drabbats hårt efter stängningen av gränsen. Från att ha närmare 700 kunder en vanlig vardag var det plötsligt bara ett femtiotal som kom och handlade i affären om dagarna.

Att gränsen nu öppnar igen glädjer Kjell Skjaerstad, en av fyra delägare av Långflons stormarknad.

– Det här är väldigt bra för oss. Nu går vi tillbaka till våra ordinarie öppettider och fyller upp butiken med mer varor. Vi har ju haft lite dåligt med färskvaror det senaste, men nu jobbar vi för fullt med beställningar och fyller upp butiken i början av nästa vecka, säger han.

I början av nästa vecka ska stormarknaden vara redo att ta fler emot desto fler kunder igen.
I början av nästa vecka ska stormarknaden vara redo att ta fler emot desto fler kunder igen. Foto: Aron Eriksson

Kjell Skjaerstad beskriver de senaste månaderna som tuffa. Samtidigt hyllar han den hjälp som butiken har fått från staten, bland annat i form av permitteringslöner.

– Men det blir ju som ett lån då, så det ska vi jobba tillbaka. Lite tufft, men fortsätter gränsen att vara öppen så löser det sig.

Nu hoppas han att kunderna börjar ramla in igen innan semesterveckorna är över i Norge.

– Nu tror jag att det går tillbaka till det normala. Om inte gränsen blir stängd igen då, det har vi ju ingen garanti för. Vi håller tummarna och hoppas på det bästa, säger Kjell Skjaerstad.

"Saknat sina norska kunder"

En matvarubutik som också är i full gång med att fylla sin lokal med varor är Eurocash i Töcksfors.

– Man har saknat sina norska kunder, och även de svenska förstås, säger butikschefen Anton Brusing.

– Vi preppar butiken för fullt här. Det är bara att få ut så mycket varor som möjligt. Det här känns riktigt bra, fortsätter han.

Precis som på Långflons stormarknad har den uteblivna gränshandeln märkts av i Töcksfors, menar Anton Brusing.

– Vi är ju i gränshandeln, och det är många butiker på en liten ort så det märks av här. Men vi märker av redan idag att det är mer folk i butiken, säger han.

Artikeltaggar

EurocashGränshandelHöljesLångflons shoppingcenterNyheterTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.