Hoppa till huvudinnehållet

Granbarkborren knäcker Mölnbacka-granen

Publicerad:
Sveriges högsta gran finns i Mölnbacka.
Sveriges högsta gran finns i Mölnbacka. Foto: Helena Karlsson

Sveriges högsta träd, Mölnbacka-granen 49,8 meter hög, är på väg att knäckas av den fruktade granbarkborren. Nu är frågan om granen ska tas ned eller om den ska få självdö.

Granen finns i ett naturreservat i Mölnbacka, Forshaga kommun, med Stora Enso Skog som markägare. Christan Umeland är skogvaktare i Stora Enso skog.

– Enormt tråkigt och jobbigt att Mölnbacka-granen har angripits. Vi kommer nu ta kontakt med länsstyrelsen och Skogsstyrelsen för att diskutera vilka åtgärder som skall vidtas. Det vill säga om vi skall ta ned Mölnbacka-granen eller om den skall få självdö.

Stort värde

Mölnbacka-granen och området besöks årligen av skogsintresserade personer från hela landet och utlandet.

– Mölnbacka-granens kommersiella värde är stort.

Fredrik Reuter i naturreservatet där Sveriges högsta träd, Mölnbacka-granen 49,8 meter hög, finns tillsammans med en stor grupp nästan lika höga granar. Nu har granarna angripits av granbarkborren och efter en tid kommer de att knäckas.
Fredrik Reuter i naturreservatet där Sveriges högsta träd, Mölnbacka-granen 49,8 meter hög, finns tillsammans med en stor grupp nästan lika höga granar. Nu har granarna angripits av granbarkborren och efter en tid kommer de att knäckas. Foto: Helena Karlsson

Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen , Skogsforum, Säffle, ett digitalt nätverk som har skogsintresserade som medlemmar, besökte nyligen naturreservatet och blev chockade.

– Mölnbacka-granen hade tydliga och långtgående angrepp. Ytterligare ett 40-tal andra höga granar har också angripits av granbarkborren. Angreppet är så omfattande att träden knappast går att rädda. Eftersom träden finns i ett naturreservat är de tveksamt om Stora Enso Skog kommer att avverka de skadade träden. De får nog står kvar. Det är vår gissning, säger Torbjörn Johnsen.

Enorma problem

Granbarkborrens härjningar i Sverige och Värmland ställer till enorma problem.

– Angreppen ökar i rask takt och det är mycket allvarligt när produktionsskogen drabbas. Då måste skogsägarna agera oerhört snabbt.

Skogsstyrelsen och skogsägarna arbetar febrilt med att tidigt komma åt angreppen runt om i landet. Drönare och speciellt utbildade hundar kommer också till användning för att snabbt hitta angreppen.

Under långa och heta somrar kan granbarkborren få två kullar av larver.

Mölnbacka-granen är cirka 130 år gammal, jämnårig med Eiffeltornet, men inte riktigt lika hög. Runt omkring Mölnbacka-granen står det andra granar som nästan är lika höga. Nu riskerar en hel grupp av granar att självdö av granbarkborrens härjningar.

God växtkraft

Anledningen till den goda växtkraften för granarna är områdets struktur med hög fuktighet, bördigheten samt stor förekomst av hyperit i marken.

För några år sedan genomförde en grupp företag och skogsexperter lasermätning och kom då fram till att en gran i Mölnbacka var högsta trädet i landet. Efter mätningen ställdes frågan offentligt om det på något annat ställe i landet fanns högre träd, men Mölnbacka-granen har hittills fått behålla sin status.

Förtvivlade

Mölnbackabor NWT talar med är förtvivlade över det som hänt . En av de största sevärdheterna i den svenska skogen, Mölnbacka-granen, är på väg att självdö. Hade det varit möjligt för skogsägaren att förhindra insektsangreppen är en fråga som en del ställer? Andra menar att Mölnbacka-granen är gammal och det är en tidsfråga innan den ändå kommer att knäckas.

Artikeltaggar

Djur och naturGranbarkborreMeraMölnbackaSkogsstyrelsenStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.