Hoppa till huvudinnehållet

Driv inte ekologisk odling som norm

Publicerad:
En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär alltså att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsmark. Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen, skriver John Widegren.
En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär alltså att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsmark. Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen, skriver John Widegren. Foto: Willhelm Lindqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Forskning som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lutar sig mot visar att skördarna minskar med 30–50 procent när man odlar ekologiskt, skriver John Widegren.

Moderaterna har länge påtalat att vi måste producera mer livsmedel i Sverige. Vi välkomnar att coronapandemin fått fler partier att dra samma slutsats. En ökad livsmedelsproduktion kräver stärkt konkurrenskraft för svenska bönder. Men av regeringens politik att döma är det bara tomma ord.

Frågorna är aktuella med anledning av EU-strategierna för biologisk mångfald och från jord till bord, som föreslår en kraftigt minskad användning av växtskyddsmedel och växtnäring samt en ökad andel ekologisk odling. Det är viktigt att jordbruket är miljövänligt och hållbart. Men regeringen med Miljöpartiet i spetsen driver i de här frågorna en linje som går stick i stäv med ambitionen att öka produktionen och som är direkt kontraproduktiv ut hållbarhetssynpunkt.

I vissa EU-länder finns det problem med en hög och ineffektiv användning av växtskyddsmedel och växtnäring. Men det problemet har vi inte i Sverige. Sverige använder minst kemiska växtskyddsmedel i hela EU. Cypern och Malta som ligger i toppen använder åtminstone tio gånger så mycket.

Även växtnäring används ansvarsfullt i Sverige, genom aktiva insatser för att minska läckage och överanvändning. En balanserad användning leder dessutom till större skördar som binder betydligt mer koldioxid än vad som går åt vid tillverkning av växtnäringen.

Så skriver du en debattartikel

Teknikutvecklingen går fort inom jordbruket. Ytterligare regleringar kan motverka sitt syfte. Ett exempel är tillståndet för glyfosat som ska utvärderas igen eftersom det nuvarande löper ut 2022. Glyfosat är världens mest använda växtskyddsmedel och har revolutionerat jordbruket sedan det introducerades på 1970-talet.

Enligt Jordbruksverket skulle livsmedelsproduktion utan glyfosat bli särskilt svår och kostsam i Sverige och norra Europa, där växtsäsongen är kortare och alternativa grödor färre. Mängden producerad mat skulle därtill bli mindre och klimatpåverkan större på grund av bland annat mer bearbetning av jorden och ökad dieselförbrukning.

Forskning som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, lutar sig mot visar att skördarna minskar med 30–50 procent när man odlar ekologiskt. En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär alltså att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsmark. Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen. Om enskilda jordbrukare och konsumenter väljer ekologiskt är upp till dem. Men det går inte att driva ekologiskt som norm samtidigt som vi ska producera mer mat och mätta fler munnar.

Överanvändningen av insatsmedel så som växtnäring och växtskyddsmedel i jordbruket i EU måste bort. Men svenska bönder ska inte få sämre förutsättningar för att det finns problem i andra länder. Tvärtom vill Moderaterna ge svenska bönder bättre förutsättningar att producera mer mat. Det tjänar alla på – inte minst miljön och klimatet. Vad kommer regeringen göra för att öka självförsörjningen?

John Widegren (M)

Landsbygdspolitisk talesperson

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDebattEUHållbarhetJohn WidegrenJordbrukJordbruksverketMiljöpartietMiljöpolitikModeraternaSLU