• idag
  18 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  19 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coronaeffekt på opinionen

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Hur länge kan vi vara där uppe?
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Socialdemokraterna har vunnit rejält i opinionen under coronakrisen. Men hur intressanta är egentligen dessa siffror, som ju avspeglar ett unikt läge? Partierna gör nog bäst i att inte ta siffrorna på alltför stort allvar. Det är trots allt halvtid i mandatperioden och det är ett tag till valet 2022.

Det är egentligen ganska självklart att de som sitter vid makten gynnas under en kris då folk har en tendens att sluta upp bakom de som är råkar vara de som får hantera krisen. Så länge man inte gravt missköter sig så ökar opinionsstödet.

Det går visserligen att diskutera hur väl regeringen skött krisen. På sistone har det börjat luftas mer kritik mot Sverige förhållandevis liberala linje i coronabekämpningen. Och uppgången för Socialdemokraterna har planat ut och ibland sjunkit något (lite beroende på mätning, metod och jämförelse). Men något ras har det inte varit frågan om så än verkar de flesta svenskar rätt nöjda med coronabekämpningen, även om också förtroendet för exempelvis Folkhälsomyndigheten sjunkit något, men från en väldigt hög nivå.

Nu är coronapandemin inte över, även om den verkar mattas av nu, så det är för tidigt att säga hur utfallet blir och hur det kommer att påverka opinionen. Men de oppositionspartier som försökt sig på att använda coronakritik mot regeringen bör tänka sig för innan de eventuellt går vidare. Att uttrycka sig tvärsäkert åt ena eller andra hållet vore att spela högt, och kan sluta illa. Sedan är det en annan sak att kritisera bristande beredskap, senkomna stödåtgärder och oförmågan att skydda riskgrupper. Men facit för den övergripande strategin att bland annat inte tillämpa hård nedstängning föreligger inte än på ett tag.

Vill man se till att än en gång få ned opinionsstödet för S så är det den gamla vanliga politiken man bör rikta in sig på. Och den kommer tillbaka, om än med en coronaknorr i vissa fall. Hög arbetslöshet och krisande företag i coronans spår innebär att gamla klassiska frågor om arbetsmarknad och ekonomi kommer i förgrunden, och där har de borgerliga, i synnerhet Moderaterna, ett försteg.

Sjukvård och äldreomsorg är andra politiska frågor som också fått en coronaknorr, och även om det traditionellt är socialdemokratisk hemmaplan är det inte säkert att det gynnar dem då de visat på brister i pandemin. Kristdemokraterna, snarare än Moderaterna, är också ett parti som brukar kunna tävla med S på den planhalvan. Det blir en bra arbetsfördelning mellan M och KD.

Migrationspolitiken har legat lågt under pandemin, vilket visat sig i det sjunkande stödet för Sverigedemokraterna. Men den frågan försvinner knappast, snarare tvärtom. Nu när S har bekänt färg och visat att man hellre gör upp med Miljöpartiet och Centern om en generös migration så kommer det att straffa sig framöver. Migrationsfrågan kommer tillbaka på agendan och det torde gynna SD igen, men också M och KD som ställt sig på en restriktiv men realistisk linje.

Två partier som har det svårt är Liberalerna och Miljöpartiet som båda för det mesta hamnar runt eller under fyraprocentsstrecket. De är väl varken hjälpta eller stjälpta av coronan utan hade legat där i vilket fall så länge de har en politik väljarna inte uppskattar (särskilt MP) eller ens förstår vilken politik det är (i synnerhet L). Skulle de båda åka ur riksdagen 2022 skulle det politiska läget onekligen bli lite klarare och enklare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.