Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen öppnas gränsen

Publicerad:
Nu öppet för norrmän.
Nu öppet för norrmän. Foto: Tommy Löfgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det var sannerligen inte en dag för tidigt, men vid midnatt så öppnades den norska gränsen för värmlänningarna. Det beskedet gav den norska regeringen under fredagseftermiddagen sedan smittspridningen i Värmland gått ned ytterligare. Men fortfarande är det flera delar av Sverige som är stängda för besök till Norge.

Beskedet är förstås oerhört positivt, särskilt för gränshandeln i orter som Töcksfors, Charlottenberg och Långflon, som haft det rejält kämpigt sedan coronapandemin bröt ut i mars. Intäktstappet har varit ordentligt, mellan 70-90 procent beroende på butik och köpcentrum. Det är också positivt för alla norrmän och svenskar som bor och arbetar på olika sidor om gränsen, och de som har släkt och vänner på båda sidor.

Att Norge inte öppnat gränserna tidigare har mest berott på politik, snarare än på faktisk oro. Gränsvärden för tillåten smittspridning var satta så lågt att även det förhållandevis lindrigt drabbade Värmland inte kvalificerade sig förrän nu. Norge har ju också tillämpat en betydligt hårdare nedstängning av samhället och att då inte hålla gränsen stängd mot Sverige hade varit ett indirekt underkännande av den egna lockdown-strategin.

Samma gäller för våra andra grannländer Danmark och Finland. Trots att till exempel Själland med Köpenhamnsområdet var hårdare drabbat så portade man skåningar, som var mycket mer lindrigt drabbade, från att besöka Danmark. Och nu avslöjar den danska tidningen BT att det var den danska statsministern Mette Frederiksen som på eget bevåg stängde ned Danmark trots att den danska Sundhedsstyrelsen och beredskapsmyndigheten Den Nationale Operative Stab avrådde. Politik, som sagt.

Hanteringen av coronapandemin har blivit ett rejält slag mot det nordiska samarbetet, som kommer att ha negativa konsekvenser på lång sikt. Trots en gammal tradition av passfrihet och fri rörlighet så var det en hel del gnissel redan innan coronautbrottet. Återkommande kan man ju läsa om hur man aldrig tillfredsställande lyckas lösa frågan om pensioner och beskattning för människor som lever och flyttar över gränsen. Det är som om myndigheterna inte riktigt vill att det skall vara så enkelt.

Ett annat tecken på norsk ovilja kom häromdagen (22/7) genom en intervju med den norske stortingsledamoten Kårstein Løvaas (Høyre) i SVT Nyheter Värmland. Han sade apropå gränshandeln att han vill se om det inte går att halvera den. Bara under sommarens coronastängning så har den norska handelns omsättning ökat med 7 miljarder norska kronor. Under det första halvåret hade det norska Vinmonopolet en ökad försäljning med 32 procent, och för öl var det hela 40 procent. Løvaas oroar sig över att det i vanliga fall är 20 miljarder svenska kronor som rinner ur den norska ekonomin varje år.

Så nu visar protektionismen upp sitt fula tryne i coronans spår. Det är strömningar vi måste bekämpa och istället få till ett bättre nordiskt samarbete.

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetDanmarkGränshandelLångflonLedareMette FrederiksenNorgeSVT Nyheter VärmlandTöcksfors