Säg upp vänskapen

Ledare
PUBLICERAD:
Ta bort flaggan.
Foto: Maja Suslin/TT

Att det fortfarande finns svenska kommuner som har vänortssamarbeten med kommuner i den kommunistiska diktaturen Kina är anmärkningsvärt, särskilt som utvecklingen på senare tid blivit allt värre. Några, som Åmål och Linköping, har redan valt att avsluta samarbetet.

Nu kritiserar Moderata ungdomsförbundet och dess ordförande Benjamin Dousa bland annat Filipstads och Bengtsfors för sina vänorter Longyang respektive Wuzhou. Det är helt rätt och kommunerna borde omgående följa uppmaningen. De bortförklaringar som getts håller inte måttet. Såväl Jomark Politan (S) i Filipstad som Stig Bertilsson (M) i Bengtsfors säger det egentligen mest är på pappret de är vänorter. Men då borde det ju vara hur lätt som helst att avsluta det hela.

Att inbilla sig att man som liten kommun genom dialog kan främja demokrati, som är ett av motiven för att ha en vänort, i det stora Kina, där kommunistpartiet styr allt, är mer än lovligt naivt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.