• lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Monopolistbeteende

Ledare
PUBLICERAD:
Skäms, Systemet!
Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Sundelins lanthandel i Röjdåfors tvingas lägga ned efter att ha funnits i över hundra år. Orsaken är att Systembolaget dragit in tillståndet att vara deras ombud, och då tappar de kunder. Systembolaget säger att ombuden skall vara en service till de som bor i Sverige. Lanthandeln, som ligger nära gränsen, har haft många norska kunder som uteblivit efter coronans nedstängningar.

Det är ett monumentalt hycklande från monopolisten Systembolagets sida när de till NWT säger att boende utanför Sverige inte utgör någon grund för var de vill finnas. De lever gott på norska kunder på butikerna i Charlottenberg, Årjäng och Torsby, och ombuden på platser som Långflon och Töcksfors, samt på andra platser längs den svensk-norska gränsen. Men av någon anledning passar det sig tydligen inte för Röjdåfors!

Så har Systembolaget godtyckligt och effektivt kväst en lokal näringsidkare och försämrat för de boende. Det ser väldigt illa ut.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.