Hoppa till huvudinnehållet

Kulturföreningens ordförande om moskéöverklagandena: "Jag är inte förvånad"

Publicerad:
Rauf Ahmadi, ordförande Islamiska kulturföreningen i Karlstad, är inte förvånad över att bygglovet för en moské på Rud har överklagats. Foto: Mikael Lindblom

Efter en utdragen process och flera hundra inkomna överklaganden blickar Rauf Ahmadi och Islamiska kulturföreningen nu framåt med tillförsikt.

– Det är ett stort steg framåt, säger han.

En dryg månad har gått sedan en oenig stadsbyggnadsnämnd beviljade bygglov åt det omdiskuterade moskébygget på Rud som Islamiska kulturföreningen, som i dag har lokaler i postens gamla lokaler på Kronoparken, har velat bygga i över 20 års tid.

Och frågan har fortsatt att väcka känslor.

Över hundra överklaganden av stadsbyggnadsnämndens beslut att bevilja bygglov har skickats in till Karlstads kommun, som nu skickat överklagandena vidare till länsstyrelsen som ska kontrollera överklagandena.

"Känns normalt"

En av dem som har varit med och drivit processen under flera års tid är Rauf Ahmadi som är ordförande i Islamiska kulturföreningen. Han är lättad över att tiden för att överklaga bygglovet nu är över, samtidigt som han menar att han inte är förvånad över det stora antalet överklaganden som skickats in:

– Men det känns ändå normalt. Jag kommer ihåg när vi fick marken, då kom det in över 500 synpunkter till kommunen. Det är stor skillnad mot nu och tycker jag känns positivt.

Även om det har kommit in över 100 överklaganden på bygglovet menar Rauf Ahmadi att det har skett en förändring jämfört med hur det har varit tidigare:

– Det känns som att många har ändrat sig, och det är något att vara glad över. Vi har jobbat för att folk ska komma till oss och se vad vi gör. Det verkar som att vi har lyckats när det bara kommer in ett hundratal jämfört med hur det har varit tidigare.

"Någonting nytt"

Att frågan om moskébygget på Rud väcker starka känslor tror Rauf Ahmadi har flera orsaker, inte minst eftersom en moské blir ett nytt inslag i stadsmiljön.

– Visst har det funnits moské i andra lokaler tidigare, men när det handlar om att bygga en lokal som är permanent blir det någonting nytt.

Skillnaderna mot tidigare blir flera enligt Rauf Ahmadi både att föreningen får en permanent lokal, men också att man får andra möjligheter att visa upp sin verksamhet.

– Vi har funnits i över 20 år och vi har varit på olika ställen under åren, men i stället för att vi ska leta efter en ny lokal med jämna mellanrum får vi nu en permanent lokal.

– I stället för en källarlokal vill vi att det ska vara öppet, så att man kan vända sig till oss om man har frågor.

"Många debatter"

Efter att tiden för att överklaga bygglovet för moskébygget nu tagit slut hoppas Rauf Ahmadi på att man snart kan ta nästa steg i byggprocessen.

– Vi känner oss lättade, vi har kommit ett steg framåt. Det har varit många debatter genom åren och vi vill landa någonstans någon gång. Vi vill vara som alla andra och ha vår egen lokal.

Vad händer nu?

– Jag vet inte riktigt. Vi har tidigare sett hur man har dragits med överklaganden i flera månader. Det beror lite på om det är rimliga invändningar eller inte.

Läs mer:

Här skulle det också byggas en moské - plötsligt tvärvände politikernaDelade meningar på Rud om moskén – så tycker de boendeMoskén: Över 130 har överklagat – så tycker KarlstadsbornaMånga överklagar moskébeslutetMoskén: "Nu kan vi börja bygga"

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenMoskéerRauf AhmadiRudSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.