• idag
  26 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm
 • torsdag
  29 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ingen myggplåga

Ledare
PUBLICERAD:
Så bekämpas mygg.
Foto: Tommy Andersson

Efter sju sorger och åtta bedrövelser blev det äntligen myggbekämpning i Forshaga kommun i år. I förra veckan sattes bekämpningen in med hjälp av helikopter som tog död på 99 procent av alla mygglarver i de berörda områdena. Fler insatser är att vänta.

Äntligen kan de boende andas ut och slippa en omfattande mygginvasion. Det märkliga är att det tagit många år innan man kommit så här långt. Bråk och byråkrati har försenat bekämpningen. Men det måste gå att snabba upp och förenkla tillståndsprocesserna, särskilt som det är fler kommuner längs Klarälven, som Munkfors, Hagfors och Karlstad, som kan komma att drabbas av översvämningsmyggor framöver.

Det biologiska bekämpningsmedlet BTI är ofarligt för alla utom mygglarverna, så den vidare miljöpåverkan torde vara nästintill obefintlig. I alla händelser så måste människor gå före mygg, också för övernitiska miljöbyråkrater.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.