Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt tillskott till museet – från 1700-talet

Publicerad:
Owe Clapson Carlsson bredvid Tinglöf-uret med den originella urtavlan.
Owe Clapson Carlsson bredvid Tinglöf-uret med den originella urtavlan. Foto: Mathilda Nilsson

Intill forsen vid det gamla bruket i Munkfors ligger Fridolf Rhudin-museet. När NWT kom på besök hade museet fått ett nytt spännande tillskott i sin samling, nämligen ett urverk från 1700-talet.

Sedan 1985 har Owe Clapson Carlsson drivit museet. Här bevarar han minnet av skådespelaren och komikern Fridolf Rhudin, men även två andra Munkforsprofiler, Hjalmar Peterson, även kallad "Olle i Skratthult", och Bosse Parnevik. Underhållning och musik har alltid legat Owe Clapson Carlsson varmt om hjärtat och är nog den stora anledningen till varför han öppnade museet.

– Museet går ihop med allt jag är intresserad av, säger han.

Fridolf Rhudin föddes 1895 på Mossängen i Munkfors. Den Rhudinska släkten var skräddare, där även Fridolf gick i faderns fotspår. Dock var det mycket annat roligt i livet som lockade betydligt mer.

Owe Clapson Carlsson har drivit museet sedan 1985.
Owe Clapson Carlsson har drivit museet sedan 1985. Foto: Mathilda Nilsson

– Jag brukar göra en jämförelse med Fridolf och Emil i Lönneberga. Sådan var Fridolf, hyss och roligheter, berättar Owe Clapson Carlsson.

Ett ur med lokalhistoria

Uret som är det nyaste tillskottet till museet fanns i det Rhudinska hemmet under Fridolf Rhudins uppväxt, men historien slutar inte där. Uret är nämligen tillverkat av Johan Tinglöf, en känd smed och urmakare på 1700-talet från Ekshärad.

Hur hamnade då uret i den Rhudinska familjen? Jo, genom Fridolf Rhudins mor, Maria Rhudin. Urmakaren Johan Tinglöf var nämligen Maria Rhudins mormors far. Owe Clapson Carlsson berättar även hur både Fridolf och Maria Rhudin var synska och enligt sägnen sägs deras släkting Johan Tinglöf ha varit trollkunnig.

– Han tillverkade uret till kyrkklockan i Ekshärad och fick inte betalt för det. Han lär då ha sagt, "Så länge jag lever skall klockan gå, men när jag är död skall hon stånd" och hon stannade ju också, enligt sägnen.

Efter otaliga försök att få igång uret lyckades man inte förrän 1998 när urverket hade ny klockstapel och hade flyttats.

Artikeltaggar

EkshäradFridolf RhudinMunkforsMuseumNöje/KulturNyheterSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.