Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlarna hoppfulla inför fredagens besked: "En spänd förväntan"

Publicerad:
Gränshandlarna hoppas på ett positivt besked gällande öppning av gränsen mellan Norge och Värmland under morgondagen.
Gränshandlarna hoppas på ett positivt besked gällande öppning av gränsen mellan Norge och Värmland under morgondagen. Foto: Peter Bäcker

Flera av länets gränshandlare förbereder sig inför att de norska kunderna ska komma tillbaka och handla igen. Nu hoppas de på beskedet att Norge öppnar gränsen mot Värmland under morgondagen.

– Det är det vi och våra butiker har tagit höjd för, säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter.

Den stängda gränsen mellan Norge och Värmland har slagit hårt mot gränshandeln i länet. Nu är flera av gränshandlarna förhoppningsfulla inför morgondagens gränsbesked från grannlandet.

– Vi förväntar oss att det blir grönt ljus och att de kommer släppa restriktionerna för Värmland, säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter.

Enligt Madeleine Ward är en stor del av den personal som tidigare har varit permitterade tillbaka i butikerna.

– Nu håller de på att återgå till en typ av normalitet och gör butikerna redo med varor att kunna fylla på inför att gränsen öppnar, säger hon och fortsätter:

– Så det är personal på plats och varor på väg in. Full fart.

Vad händer om gränsen inte öppnar?

– Den tanken vill jag inte ens tänka om jag ska vara ärlig. Vi tror på att den öppnar nu. Sker det inte så får vi ta den saken då, helt enkelt.

"Måste vara ödmjuka"

I juni berättade Mats Idbratt, operativ chef för Gottebiten, för tidningen Svensk Handel att coronakrisen slog hårt mot företaget och att de tappade 95 till 98 procent av sin omsättning redan dagen efter att Norge stängde gränsen.

Nu hoppas han på en gränsöppning i morgon.

– Det är en spänd förväntan. Läser man på både norska och svenska Folkhälsomyndighetens sidor så talar allt för det bör bli en öppning. Man kan ju inte vara säker förrän det sista ordet är sagt, men vi hoppas verkligen.

Ett företag som har drabbats hårt av den stängda gränsen är Gottebiten. På arkivbilden syns Linnéa Aronsson, vice butikschef på Gottebiten i Töcksfors shoppingcenter.
Ett företag som har drabbats hårt av den stängda gränsen är Gottebiten. På arkivbilden syns Linnéa Aronsson, vice butikschef på Gottebiten i Töcksfors shoppingcenter. Foto: Peder Kaldal

Om Norge ger grönt ljus till Värmland kommer den personal, som till stora delar varit permitterade sedan den 23 mars, få komma tillbaka till jobbet på Gottebitens tolv butiker i länet.

– Vi vill inget annat och ligger i startgroparna. Vi har förberett oss så långt vi kan komma, men vi måste också vara ödmjuka inför att det kan bli en stängning framåt om antalet smittade ökar igen i Värmland. Även om vi får ett positivt besked måste vi vara medvetna om att det snabbt kan ändras, säger Mats Idbratt.

Förstärkning från väktarbolag

– Vi har kanske inte några förväntningar, men däremot har vi förhoppningar. Vi ser det som en positiv nyhet om de väljer att öppna gränsen mot Värmland, säger Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs shoppingcenter.

Enligt Claes Sjöholm har köpcentret förberett sig med flera olika åtgärder att sätta in när gränsen öppnar igen. Sedan tidigare har man anpassat för att undvika smittspridning i lokalerna, och nu läggs det särskilt krut på att undvika folksamlingar om gränsen öppnar.

Medan gränsen mellan Norge och Värmland har varit stängd har det varit ont om besökare i Charlottenbergs shoppingcenter. Nu har de förberett med förstärkning från väktarbolag om gränsen öppnar och norska kunder kan besöka igen.
Medan gränsen mellan Norge och Värmland har varit stängd har det varit ont om besökare i Charlottenbergs shoppingcenter. Nu har de förberett med förstärkning från väktarbolag om gränsen öppnar och norska kunder kan besöka igen. Foto: Denny Jansson

– Ingen har ju varit med om något sånt här förut, men vi känner oss väl förberedda. Vi har ett väldigt stort och rymligt köpcentrum, så vi kan ta in väldigt mycket människor utan att det upplevs som trångt. Men så kan det bli hotspots vid vissa butiker eller restauranger som är mer populära än andra, och då har vi tagit in förstärkning från vårt väktarbolag och Civilförsvarsförbundet, säger han.

Allt talar för att Norge öppnar gränsenNorge nära att öppna gränsen till Värmland – nu införs hårdare regler

Artikeltaggar

Charlottenbergs shoppingcenterGränshandelMadeleine WardNyheterSvensk handelTöcksfors shoppingcenterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.