Hoppa till huvudinnehållet

Sossarnas flirt med M på Hammarö: "Lättare att samarbeta med ett parti"

Publicerad:
Att S och M kan blida ett nytt styre tillsammans är ingen omöjlighet.
Att S och M kan blida ett nytt styre tillsammans är ingen omöjlighet. Foto: Tommy Andersson

Den politiska framtiden på Hammarö är fortfarande oklar.

En ny majoritet med bara M och S är fullt möjlig.

– Det kan vara lättare att samarbeta med bara ett parti, säger Socialdemokraternas gruppledare Solweig Gard.

Nu är det ungefär en vecka sedan Miljöpartiet och Centerpartiet kastade in handduken för samarbetet i Hammarösamverkan.

En händelse som innebär oklart politiskt styre på Hammarö. Ledningen i dag består bara av Moderaterna tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna.

Partierna tillsammans har lika många platser i kommunfullmäktige som Socialdemokraterna – som i och med skilsmässan i Hammarösamverkan fått ett guldläge.

Men vilka som tar över taktpinnen och i vilken form får Hammaröborna vänta på, lite till.

– Nu har vi semester och för mig tar den slut 3 augusti och då ska jag ta kontakt med vår fullmäktigegrupp, säger Solweig Gard.

– Sedan sätter vi oss ner och diskuterar vad som är viktigt för oss.

"Med gängse spelregler vore det givet till vår situation", säger Solweig Gard (S) om kommunalrådsplatserna.
"Med gängse spelregler vore det givet till vår situation", säger Solweig Gard (S) om kommunalrådsplatserna. Foto: Joachim Lagercrantz

Socialdemokraterna har ett möte inbokat med Moderaterna, men partiet vill träffa samtliga partier i fullmäktige.

– Vi vill höra och resonera, men det är nog bra att prata med alla och inte förbise någon. Det är också viktigt för förtroendet och för att nå en majoritet.

Är det bestämt när ni träffar M?

– Nej, vi har inget datum direkt, och vi har inte haft någon mer kontakt med varandra. Vi får stämma av och se vad som passar. På något sätt är det skönt att ha allt det där framför oss, hösten kommer säkert bli intensiv och tuff.

Om du får gå på magkänslan, M och KD eller C och MP?

– Jag låter nog den frågan passera. Men du kan ju konstatera att det skulle räcka att samarbeta med M. Det kan vara lättare att samarbeta med bara ett parti, så det kan vara en väg.

Socialdemokraterna (11) och Moderaterna (7) tillsammans skulle innebära 18 av 31 platser – en majoritet.

I ett sådant läge borde ni väl kräva kommunalrådsplatserna?

– Som du resonerar och tänker, absolut, visst. Men det är en förhandlingssak och det kan vi inte bortse från, det ingår i förhandlingarna. Men jo, med gängse spelregler vore det givet till vår situation.

Skulle du tacka ja till kommunstyrelseordförandeposten?

– Jag kan inte svara på det. Det beror hur majoriteten ser ut och vad vi kommer fram till. Som jag sagt tidigare, jag är gruppledare och givetvis skulle det kunna bli så. Men mycket kan hända på vägen och någon kan vilja se någon annan på posten.

"Kan inte uttala mig"

Efter en mycket hektisk föregående vecka har läget nu lugnat sig för Bosse Henriksson (M), kommunstyrelsens nuvarande ordförande.

Även han och Moderaterna väntar med ytterligare möten till augusti:

– Jag tycker att personalen, tjänstepersoner och politiker ska ha lite ledigt också.

"Jag är öppen för en diskussion med alla för att se var vi landar" säger Bosse Henriksson (M).
"Jag är öppen för en diskussion med alla för att se var vi landar" säger Bosse Henriksson (M). Foto: Joachim Lagercrantz

Har du fått några reaktioner från förra veckan?

– Det har jag faktiskt fått väldigt mycket av. På telefon, på mejl och på byn – så att säga – när vi är ute och går. Bara positiva ord: "Stå på dig", "fortsätt" eller "bra jobb du gjort".

S plus M kan ensamt bilda majoritet. Är det en möjlighet för er?

– Som jag sagt tidigare, jag är öppen för en diskussion med alla för att se var vi landar, absolut. Jag tycker det är viktigt för Hammarö att vi får en stark majoritet så vi kan jobba vidare i den här svåra tiden som vi har.

Du säger att det är viktigt med en bred majoritet, är du beredd att offra din ordförandepost för det?

– Jag kan inte uttala mig, vi har inte kommit så långt i diskussionerna. Det finns annat att diskutera och förhandla om naturligtvis.

"Som en swingersklubb"

Partiet Sans o Balans (SoB) på Hammarö har tidigare varit tysta under den politiska krisen. På onsdagen skickade partiet ett pressmeddelande där man uppmanar "majoritetspartierna att sansa sig och söka en lösning på problemet."

"Om S och M nu vill regera ihop så får de ju göra det. Det är spelets regler", säger Anders Ahl, partiledare för Sans och Balans.
"Om S och M nu vill regera ihop så får de ju göra det. Det är spelets regler", säger Anders Ahl, partiledare för Sans och Balans. Foto: Joachim Lagercrantz

Partiledare Anders Ahl säger till NWT att det i dagsläget är svårt att sia om vilket parti som tar tag i taktpinnen om kommunens politik.

– Vi skojade lite i vår grupp om att det verkar som att hela Hammarö kommun är som en enda stor swingersklubb, man vet inte vem som går med vem.

Vad har du för tankar om ett nytt styre?

– Just partikonstellation är inte det viktigaste, utan det är att man för dialog mellan samtliga partier. Det är det som det har varit för lite av, att man samlas i grupp och diskuterar hur man ser på framtiden i Hammarö. Och då vill vi helst att alla partier får vara med.

Han fortsätter:

– Om S och M nu vill regera ihop så får de ju göra det. Det är spelets regler. Men vi ser fortsatt helst att man för dialog med samtliga partier.

Läs mer:

S intresserade av kommunalrådsposter: "Det största partiet brukar få det"Moderaterna inleder samtal med flera partier: "Boken måste vara helt öppen"Bosse Henriksson (M) om framtiden: "Öppna för alla möjligheter"Gard (S) om skilsmässan i Hammarösamverkan: "Vi får se var vi kommer in"De krävde hans avgång – Joelsson (KD) om kritiken: "Välkommen till sandlådan"

Artikeltaggar

Anders AhlBosse HenrikssonHammaröHammarö kommunHammarösamverkanModeraternaPolitikSans o balansSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.