Hoppa till huvudinnehållet

Här skulle det också byggas en moské – plötsligt tvärvände politikerna

Publicerad:
Här, på gräsplätten i området Fyllinge sydöst om centrala Halmstad, ville den  Islamiska barn- och kulturföreningen bygga en moské. Först sa politikerna ja – men när det efter en flera år lång juridisk process blev skarpt läge tidigare i år hade flera partier bytt fot i frågan – där det till slut blev nej från politikerna.
Här, på gräsplätten i området Fyllinge sydöst om centrala Halmstad, ville den Islamiska barn- och kulturföreningen bygga en moské. Först sa politikerna ja – men när det efter en flera år lång juridisk process blev skarpt läge tidigare i år hade flera partier bytt fot i frågan – där det till slut blev nej från politikerna. Foto: Jari Välitalo

I Halmstad var det mesta klart för att bygga en moské – men plötsligt ändrade sig politikerna.

Nu är frågan om en ny moské oviss för föreningen, trots flera års debatt och förberedelser, precis som i Karlstad.

Som NWT berättade i går har frågan om ett moskébygge på Rud berört och engagerat många de senaste åren. Även i byggnadsnämnden rådde oenighet i frågan, men där politikerna i mitten av juni slutligen beviljade bygglov för en moské på gräsplätten intill Nobelgymnasiet.

Att frågan engagerar och vållar stor debatt är dock inget unikt för Karlstad, utan kom även att bli fallet i Halmstad där man under våren hanterade en liknande process med en liknande bakgrund som moskébygget i Karlstad.

Ja blev nej

Efter att i flera år ha varit trångbodda i en lokal i centrala Halmstad frågade den Islamiska barn- och kulturföreningen för fem år sedan om man fick köpa mark av kommunen i stadsdelen Fyllinge för att bygga en moské.

Ja, sa kommunens politiker och tecknade ett så kallat reservationsavtal med föreningen.

Beslutet överklagades och blev föremål för en flera år lång juridisk process. Samtidigt konstaterades att en ny detaljplan behövdes för att moskén skulle ges bygglov.

Efter att den juridiska processen, där kommunen fick rätt, hade avslutats förra året behandlades frågan på nytt av kommunens politiker eftersom avtalet hade löpt ut och en ny detaljplan behövde fastställas.

Då tvärvände plötsligt politikerna - och sa nej till att bygga en moské i Halmstad.

Jenny Axelsson (C) var en av politikerna som röstade ja när frågan om moskébygget i Halmstad behandlades i kommunfullmäktige tidigare i år.
Jenny Axelsson (C) var en av politikerna som röstade ja när frågan om moskébygget i Halmstad behandlades i kommunfullmäktige tidigare i år. Foto: Mats Svensson

En av de 16 ledamöter som röstade ja när frågan behandlades i kommunfullmäktige tidigare år är Jenny Axelsson (C) som är kommunråd och ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

– Vi har hållit kvar samma åsikt som vi hade från början i den här frågan. Det eftersom vi vill möjliggöra ett bygge av den här lokalen. För oss är det fullt rimligt att man som organisation, företag eller förening kan bygga den lokal som man behöver.

En av de 50 ledamöter som röstade nej i kommunfullmäktige tidigare i år är Stefan Pålsson (S) som är kommunråd och 2:e vice ordförande i samma utskott.

– Vi resonerar att det är vårt ansvar att se all byggnation utifrån ett bredare perspektiv. Vi säger att det gärna får bli en moské i Halmstad men att man måste ta hänsyn till segregationen i kommunen när vi bygger.

Stefan Pålsson (S) var en av politikerna som röstade nej när frågan om moskébygget i Halmstad behandlades i kommunfullmäktige tidigare i år.
Stefan Pålsson (S) var en av politikerna som röstade nej när frågan om moskébygget i Halmstad behandlades i kommunfullmäktige tidigare i år. Foto: Anders Andersson

Flera skiljelinjer

En av flera skiljelinjer i diskussionen i Halmstad berör, liksom i processen i Karlstad, placeringen av den tilltänkta moskén.

Jenny Axelsson menar att politikerna bör se till de önskemål som föreningen själva har om vilken plats som de menar är lämplig.

Stefan Pålsson menar i stället att placeringen kan medföra andra aspekter och att politikerna behöver ta hänsyn till det i sin bedömning:

– Vi ser det här bygget som en del av en större helhet där vi kämpar för minskad segregation i kommunen. Det är en plats mellan två områden där de flesta muslimerna i Halmstad bor. Vi vill inte späda på en utveckling där människor delas upp i olika stadsdelar utifrån religiös eller socioekonomisk profil.

Bytte fot

När det var dags för skarpt läge tidigare i år bytte plötsligt flera partier åsikt i frågan.

Ett av dem var Socialdemokraterna:

– Inför den här mandatperioden pekade vi ut segregationen som ett av de största problemen i Halmstad och att den ska brytas. Det väger vi in i alla beslut och då är vi också redo att omvärdera vår position i olika frågor där vi tidigare kanske intagit andra ståndpunkter, säger Stefan Pålsson.

Att låta föreningen bygga en permanent lokal i det föreslagna området skulle enligt Stefan Pålsson bidra till att öka segregationen:

– Det är min absoluta uppfattning att ett sådant bygge skulle späda på segregationen och att det finns andra, mer lämpliga platser.

Jenny Axelsson håller inte med:

– Jag är rädd att det är ett argument som används som svepskäl. Min utgångspunkt är att det blir fel om vi inte låter någon bygga på en plats där de som ska verka själva tycker fungerar bra.

Processen fortsätter

Efter att frågan om ett moskébygge i Halmstad röstades ned av kommunfullmäktige är det nu upp till Islamiska barn- och kulturföreningen att hitta en ny plats för sin tilltänkta samlingslokal.

– Det vi står med nu är egentligen ingenting eftersom frågan röstades ned i fullmäktige. Föreningen är fortsatt intresserade av att bygga en samlingslokal och för därför en dialog med kommunen, säger Jenny Axelsson.

Hon menar att den utdragna processen är olycklig för alla inblandade parter:

– Mitt mål är att föreningar och andra ska kunna skapa de lokaler som de tycker sig behöva. Alla partier måste ta ställning och sedan hålla fast vid det. Halmstad är, liksom Karlstad, en växande kommun och då kommer nya inslag i stadsbilden med på köpet.

– Vi har en lång väg kvar i Halmstad innan det finns ett bygglov för en moské.

Att processen dragit ut på tiden och kantats av olika besked beklagas även av Stefan Pålsson:

– Jag förstår att föreningen är besviken. Samtidigt är det viktigt att vi har respekt för de processer som vi har i kommunen, och att man har rätt att omvärdera saker och ting.

NWT har utan framgång sökt Islamiska barn- och kulturföreningen i Halmstad.

Tidigare artiklar:

Kulturföreningens ordförande: "Jag är inte förvånad"Delade meningar på Rud om moskén – så tycker de boendeMoskén: Över 130 har överklagat – så tycker KarlstadsbornaMånga överklagar moskébeslutetS-politiker bombarderades med hatmejl efter moskébeslut - polis har kopplats in

Artikeltaggar

HalmstadMoskéerSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.