Hoppa till huvudinnehållet

Geselle i onåd hos konkurrenterna

Publicerad:

Geselle, Karlstad, företaget som skapat en ny plattform för frisörföretagen med digitalisering, en omfattande lagerhantering av produkter, e-handel för salongerna och förbättring av marginalerna , har hamnat i onåd hos konkurrerande leverantörer och grossister.

– Det är Geselle mot resten av branschen. Vårt varumärke har smutskastats. I ett nästintill kartelliknande utskick via branschorganisationen Frisörföretagarnas hemsida varnar sex av konkurrenterna för vårt koncept. Nu har deras agerande hamnat hos Konkurrensverket som genomfört en gryningsräd, säger Reine Johansson, vd i Geselle.

Vi kämpar vidare trots alla påhopp och anklagelser från konkurrenterna, säger Reine Johansson, vd i Geselle.
Vi kämpar vidare trots alla påhopp och anklagelser från konkurrenterna, säger Reine Johansson, vd i Geselle. Foto: Privat

Det var i slutet av 2018 som Geselle lanserade sitt upplägg som går ut på att skapa en helt oberoende frisörkedja som satsar på digitalisering, egen e-handel för salongerna, bättre marginaler och att kvalitetskravet säkerställs. Vad Reine Johansson och de andra ägarna i Geselle vill göra är att skapa något av ett frisörernas Ica

Geselle i onåd hos konkurrenterna

– Detta skapade stor oro bland grossister och leverantörer inom branschen. Konkurrenterna såg oss som en livsfarlig spelare som bara dök upp på marknaden. Nu måste vi jobba för att rentvås från alla påståenden och anklagelser. För oss handlar det om rena Golgata-vandringen. Vi jobbar för att förbättra för branschen, inte att försämra den.

Flera finansiärer

Almi Invest och privata finansiärer har gått in med fyra miljoner i Geselle. De tror på konceptet.

– Det är möjligt att vi försöker få till ytterligare en nyemission för att klara utvecklingen och tillväxten.

Reine Johansson är fullt medveten om att det finns frisörföretag som inte alls vill tillhöra någon speciell branschgrupp, men han tycker det är ojuste att ett gäng konkurrenter slår sig samman i en slags kartell och på olika sätt försöker hindra Geselle för att växa.

– Vi har bevis för att leverantörer och grossister försöker övertyga salongerna om att Geselle är ett livsfarligt företag som inte bör finnas på marknaden. De delar också ut pressmeddelandet till salongernas ägare. Nu får vi se vad Konkurrensverket kommer fram till.

Vi förstår inte

Företagen, konkurrenterna som drabbades av Konkurrensverkets gryningsräd, förstår inte varför de hamnat i en kontroll. Anledningen till att Konkurrensverket agerar är att Geselle helt enkelt ställt frågan om konkurrenter inom en bransch kan agera på det sätt som skett inom frisörbranschen.

– Vi blev väldigt förvånade över Konkurrensverkets misstankar. Vi kommer fullt ut att samarbeta med dem, säger Daniel Odehn, vd på Baldacci, ett av de sex branschföretagen, till ehandel. se.

Nu får vi se vad Konkurrensverket kommer fram till, säger Reine Johansson, vd i Geselle, Karlstad.
Nu får vi se vad Konkurrensverket kommer fram till, säger Reine Johansson, vd i Geselle, Karlstad. Foto: Privat

Men Geselle menar att ni försöker stoppa deras aktivitet på marknaden?

– Absolut inte. men vi är flera som enbart vill konkurrera rent och på lika villkor. Det är just detta som gjort att vi gemensamt skickat ut pressmeddelandet via Frisörföretagarna.

Reine Johansson, som tidigare haft toppjobb inom mobiloperatören Tre, Comhem och Viasat Sverige, förstod tidigt att frisörerna är duktiga inom yrket, men deras kunskaper i ekonomi är sämre.

– Nu vill vi hjälpa dem med detta och att mer av intjänade medel stannar kvar i deras företag.

Stängd Facebook-sida

Han hävdar också att frisörerna har en för utomstående personer stängd Facebooksida där smutskastningen av Geselle pågår för fullt.

– Så fort något av våra medlemsföretag försöker beskriva fördelarna med vårt koncept blir de direkt påhoppade av motståndarkartellen.

Hur ser då Geselle på fortsättningen?

– I bland känns det riktigt jobbigt, men samtidigt känner vi vårt ansvar att förbättra för frisörföretagen.

Orsaken

Men hittills har ni bara 100 medlemsföretag istället för prognosen för 2020 som talade om mellan 1 000 och 1 500 anslutna företag.

– Det är riktigt, men det som hänt handlar nästan helt om konkurrenternas sätt att försöka få bort oss från marknaden. Samtidigt har corona-pandemin också satt sina spår i utvecklingstakten. Men vi tar nya tag, Vi vet att Geselle har ett viktigt uppdrag, nämligen att skapa en förnyelse av frisörbranschen.

Nu nämner inte något om svartjobbandet inom branschen?

– Svartjobbandet ökar och får inte de riktigt seriösa salongerna möjlighet att förbättra sina marginaler kanske också de också tvingas till att lägga en liten slant vid sidan av kassaregistret. Svartjobbandet är en varböld i samhället.

Geselle Group valde Karlstad

Artikeltaggar

EkonomiFrisörGeselleKarlstadKonkurrensverketReine Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.