Hoppa till huvudinnehållet

Frisörföretagarnas vd om Geselle-konflikten

Publicerad:
Ted Gemzell, vd i branschorganisationen Frisörföretagarna

Det är olyckligt att vi fått meningsskiljaktigheter om hur branschen skall utvecklas och vilka verktyg och koncept som skall användas för att skapa bättre lönsamhet och utveckling för frisörföretagen, säger Ted Gemzell, vd i branschorganisationen Frisörföretagarna.

– Jag tar som vd inte ställning för eller emot konceptet som marknadsförs av Karlstads-företaget Geselle eller de andra koncepten som ägs av leverantörer och grossister. Det är, oavsett vilka koncept som drar vinstlotten, välkommet med insatser som medverkar till förnyelse och förbättring för branschen.

Ted Gemzell säger vidare att branschorganisationen är ett öppet forum där olika frågor dryftas. Detta gäller både hemsidan och på nätet.

Varför?

Men hur kunde ni gå med på ett utskick där sex branschföretag på organisationens hemsida gemensamt förkastar det koncept som ett annat branschföretag, Geselle, håller på och utvecklar?

– Det får du fråga företagen om. De har säkert svar på din fråga.

Så här formulerar sig Geselles konkurrenter i uttalandet: " Som i många andra branscher sker det förändringar och det kommer nya utmaningar. Självklart skall man vara öppen för nya moderna lösningar som underlättar för frisörerna, men inte på bekostnad av valfrihet och där frisörernas verksamhet begränsas av långa bindningstider och en kunddatabas som man inte äger".

Företagen som är i konflikt med Geselle nämner i sitt uttalande inte Geselle vid namn.

Konkurrensproblem?

Nu funderar Konkurrensverket på frågan om branschföretagen, sex grossister och leverantörer som skrivit under det gemensamma utskicket, på något sätt agerar tillsammans och om det uppstått ett konkurrensproblem.

– Jag kan bekräfta att vi för en tid sedan genomfört en gryningsräd i de inblandade företagen som deltar med namn i utskicket från Frisörföretagarna, säger Jenny Skaaret, handläggare i Konkurrensverket.

Hur allvarligt ser ni på ärendet?

– Det vill jag inte gå in på, men alla ärenden där det finns misstanke om konkurrensproblem måste utredas.

Finns det ett samband mellan den långa handläggningstiden av ärendet och allvaret i det som kommit fram?

– Den kopplingen skall man inte göra.

Vad händer?

Vad är det värsta som kan hända?

– Det är att ärendet hamnar i domstol och det blir sanktionsavgifter för de inblandade företagen.

När är ni klara med utredningen?

– Det kan jag inte svara på.

Frisörföretagarnas vd Ted Gemzell tycker det är olyckligt att ärendet tar så lång tid.

– Utredningar av det här slaget måste ta tid, säger Jenny Skaaret.

Läs mer:

Frisörer om Geselle: "Det bästa som har hänt oss"Geselle i onåd hos konkurrenterna

Artikeltaggar

EkonomiFrisörGeselleKonkurrensverketTed Gemzell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.