Hoppa till huvudinnehållet

Frisörer om Geselle: "Det bästa som har hänt oss"

Publicerad:

– Nu slipper vi ha ett eget stort lager av produkter. Lagerhållningen sköter Geselle från Göteborg. Vi har en egen flexibel webbshop och vi har på kort tid förbättrat våra marginaler, säger Inger Cornman och Nicholai Eriksson, som äger salongen Boys & Girls, Säffle.

– För vår del kan vi tala om en helomvändning av företagets ekonomi. All heder åt Geselle som gör ett jättejobb för att ändra och förbättra ekonomin för frisörsalongerna. Jag förstår att konkurrenterna häpnar och inte riktigt vet hur de skall agera.

Inger Cornman har varit verksam i branschen i över 30 år, de flesta åren i eget företag. Sonen Nicholai Eriksson har varit med i företaget i flera år.

– Egentligen är det konstigt att ingen annan kommit på det här konceptet. Hela omläggningen och digitaliseringen kostar oss inte en krona. Vi har nu blivit helkunder hos Geselle, som ser till att vi får bättre rutiner som medverkar till ökade marginaler, säger Nicholai Eriksson.

Medlemskapet i Geselle är det bästa som hänt oss, säger Inger Cornman och Nicholai Eriksson i sin salong, Boys & Girls, Säffle.
Medlemskapet i Geselle är det bästa som hänt oss, säger Inger Cornman och Nicholai Eriksson i sin salong, Boys & Girls, Säffle. Foto: Claes Österman

Förbättrat resultat

På kort tid har Boys & Girls kraftigt förbättrat sitt rörelseresultat.

– Vi låg med för stora lager som kostade oss skjortan. I flera år har vi suttit fast i den besvärliga lagersituationen.

En intressant iakttagelse är att de frisörer som är tveksamma till det nya konceptet Geselle lanserat tror att de inte kan handla från andra leverantörer om man är med i Geselle-gruppen.

– Detta är missuppfattning. Vi är fria att även handla produkter av andra leverantörer utöver det Geselles lager i Göteborg kan erbjuda, säger Inger Corman.

Nu har salongen i Säffle , via Geselle, fått en egen webbshop där kunderna kan e-handla.

– Vi ser redan att webbshopen blir en succé. Det är inte bara våra egna kunder som handlar via nätet. Vi har också fått kunder långt utanför Säffle, säger Nicholai Eriksson.

Geselle i onåd hos konkurrenterna

Inger Corman sticker inte under stol med att det varit kämpigt att få företaget att gå ihop ekonomiskt, men nu har det svängt.

– Det tackar vi Geselle för. De har medverkat till att vi fått ny energi och framtidstro.

Både Inger och Nicholai menar att de , som så många andra frisörer, kan yrket, men det har varit lite skralt med det ekonomiska kunnandet.

– Nu har vi fått en rejäl lektion i hur vi skall jobba med marginalerna.

Vi agerar hyllvärmare

Vi kommer att gå med i Geselle Group, säger Kristina Henriksen, Salong Aqua, Karlstad.
Vi kommer att gå med i Geselle Group, säger Kristina Henriksen, Salong Aqua, Karlstad. Foto: Privat

Kristina Henriksen, deläger salong Aqua, Karlstad.

– Vi kommer också att ansluta rörelsen till Geselles koncept. Vi har i många år förstått att leverantörer och grossister på marknaden tjänar ofantliga belopp och vårt problem med ökade lagerkostnader bara ökar. I dag agerar vi hyllvärmare till flera företags produkter.

Med Geselle-konceptet blir situationen annorlunda , menar Kristina Henriksen.

– Helt klart kommer våra marginaler att förbättras . Lagerfrågan förändras helt och hållet, vi får egen webb-försäljning och allt det ekonomiska samlas under en hatt. Med andra ord införs digitaliseringen på bred front.

Infekterad konflikt

NWT har talat med ytterligare några frisörsalonger i länet, men de flesta vill inte figurera med företag och namn. De flesta tror att Geselle är på rätt väg och överväger att gå med i gruppen, men andra är av olika orsaker tveksamma. Flera av de tveksamma tycker det är bra som det är.

Nästa alla NWT talat med menar att stämningen i frisörbranschen är infekterad av den öppna konflikten som pågår mellan ägarna av de olika koncepten.. Alla bevakar sina intressen och mitt i konfliktzonen finns frisörerna som måste förbättra sin lönsamhet, bli bättre på digitaliseringen, sälja mer i egen e-handel och få ordning på lagersituationen.

Artikeltaggar

EkonomiFrisörGeselleKarlstadSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.