Hoppa till huvudinnehållet

Allt talar för att Norge öppnar gränsen

Publicerad:
Allt tyder nu på att Norge öppnar gränsen till Värmlands län den 29 juli. Folkehelseinstituttet gör sina sista värderingar under torsdagen.
Allt tyder nu på att Norge öppnar gränsen till Värmlands län den 29 juli. Folkehelseinstituttet gör sina sista värderingar under torsdagen. Foto: Lisa Olaison

På fredag fattar den norska regeringen beslut om gränsen mot Värmlands län ska öppnas. Antalet smittade de senaste två veckorna ligger väl innanför det norska kravet.

– Vi slutför våra värderingar under torsdagen.

Beskedet till NWT kommer från Are Stuwitz Berg, överläkare för avdelningen för beredskap och vaccin vid Folkehelseinstituttet.

Under vecka 28 låg antalet smittade i Värmlands län på 7,1 per 100 000 invånare och förra veckan sjönk antalet smittade ännu lägre till cirka 3 per 100 000 invånare.

Det norska kravet är maximalt 20 smittade totalt under de senaste två veckorna. Så länet kommer att klara detta med bred marginal.

Är det då något som kan hindra den norska regeringen från att öppna gränsen till Värmland?

– Den norska regeringen tar ett självständigt och helhetligt beslut baserat våra råd, men det är riktigt att smittotalen ser bra ut för Värmland.

Vilka rekommendationer har ni gjort inför regeringens beslut?

– Vi slutför våra värderingar under torsdagen. Vi är glada för att det är många regioner i Sverige som har en positiv med tanke på smitta.

Hur ser ni på smittorisken i Sverige och framför allt de län med lägst smitta?

– Värderingarna görs just efter detta. Är smittorisken tillräckligt låg öppnar vi för resor utan karantänsplikt vid inresa i Norge. Utgångspunkten för det är färre än 20 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna och att färre än 5 procent av alla testade har testat positivt.

Vad tänker du om att Norge har haft gränsen stängd mot Sverige sedan den 16 mars, men att Sverige hållit gränsen öppen?

– Det beror på olika smittryck i de två länderna och att smittan har varit så mycket lägre i Norge än i Sverige. Om vår gräns hade varit öppen hade det kunnat ge en del import av smitta från Sverige till Norge, säger Are Stuwitz Berg.

Norge nära att öppna gränsen till Värmland – nu införs hårdare regler

Artikeltaggar

FolkehelseinstituttetGränshandelNorgeTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.