Hoppa till huvudinnehållet

Utvisningshotade Ali, 21, hade "ängla"-vakt

Publicerad:
Ali Moradi flydde till Sverige för fem år sedan. Nu har han tvingats tacka nej till ingenjörsutbildning på Chalmers eftersom att Migrationsverkets regelverk kräver att han jobbar i minst två år efter studenten – annars blir han utvisad.
Ali Moradi flydde till Sverige för fem år sedan. Nu har han tvingats tacka nej till ingenjörsutbildning på Chalmers eftersom att Migrationsverkets regelverk kräver att han jobbar i minst två år efter studenten – annars blir han utvisad. Foto: Tommy Andersson

På grund av Migrationsverkets gymnasielag tvingades 21-åriga Ali Moradi tacka nej till ingenjörsutbildningen och istället söka fast jobb för att inte utvisas från Sverige.

Men många företag har anställningsstopp med anledning av coronaviruset. Nu har företaget Städarna Hemänglarna sett till att Ali istället får en solskenshistoria.

I våras kom en kille in till Städarna Hemänglarna i Karlstad och bad om en anställningsintervju.

– Han hade intervju med vår vd som fick intrycket att han verkligen vill jobba. Han är artig, trevlig, välklädd och verkligen jättegullig, säger arbetsledaren Sabina Bryngelsson.

"På liv och död"

Killen är Ali Moradi, som flydde från Afghanistan och kom till Sverige år för fem år sedan. Sedan dess har han pluggat ikapp grundskolan, tagit körkort och skaffat egen lägenhet med hjälp av en man som också stod redo med ett studentplakat när Ali tog examen från teknikprogrammet i juni.

Egentligen ville Ali jobba på Hemänglarna tills universitetsstudierna drar igång i höst. I våras sökte han till civilingenjör inom datateknik, och förra veckan kom beskedet att han har antagits till Chalmers, Karlstads- och Uppsala universitet.

Men det sattes flera käppar i hjulet för Ali. Eftersom att han inte har ett permanent uppehållstillstånd i Sverige måste han, enligt Migrationsverkets bestämmelser, ha en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning under minst två år för att inte bli utvisad.

Problemen slutade inte när Ali insåg att han måste avstå utbildningen. Eftersom att coronaviruset bröt ut blev det nämligen ett tillfälligt anställningsstopp på Städarna Hemänglarna tidigare i våras.

Plötsligt skulle Ali inte bara bli av med sin ingenjörsutbildning, utan även möjligheten till jobb.

– Han hörde av sig till oss igen och berättade att det här är på liv och död. Vi kände att vi måste hjälpa honom, säger Sabina Bryngelsson.

Sabina Bryngelsson är arbetsledare på Städarna Hemänglarna.
Sabina Bryngelsson är arbetsledare på Städarna Hemänglarna. Foto: Tommy Andersson

Då blev Ali timanställd på städföretaget.

Får en anställning

Alis situation väckte känslor bland medarbetarna på Hemänglarna, och vd:n Gunilla Eriksson berättar att hon kommer att anställa Ali trots anställningsstoppet.

Hon är förvånad över Migrationsverkets regelverk.

Gunilla Eriksson är vd för Städarna Hemänglarna i Karlstad.
Gunilla Eriksson är vd för Städarna Hemänglarna i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

– I den här coronatiden är det allmänt svårt att hitta jobb eller arbetsgivare som vågar anställa, säger hon och fortsätter:

– Det är osäkra tider för att ge anställningar, men vi kommer att göra det, för Alis skull. Vi vill belysa problematiken som kan vara för andra personer som sitter i samma sits som Ali. Vi som är födda i Sverige kan nog inte riktigt förstå den fruktansvärda känslan av att riskera att bli utvisad till ett krigsland.

– För Alis del finns det ju ingen som väntar på honom där. Här har han stödpersoner och kompisar han har gått i skola med, säger Sabina Bryngelsson.

Ser ljust på framtiden

När NWT är på plats hos städföretaget på onsdagseftermiddagen kommer Ali precis tillbaka från en kund. Han skiner upp, hälsar glatt och slår sig ned vid bordet.

– 2015 kallades jag till intervju hos Migrationsverket, och skulle dit för en andra intervju inom sex månader. Men det dröjde två och ett halvt år till nästa, och då hade de hunnit ändra reglerna, säger han.

När Ali har jobbat i två år och fått sitt uppehållstillstånd ska han söka in till ingenjörsutbildningen igen.
När Ali har jobbat i två år och fått sitt uppehållstillstånd ska han söka in till ingenjörsutbildningen igen. Foto: Tommy Andersson

Ali berättar att han då, efter den andra intervjun med Migrationsverkets nya regelverk, fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Sedan kom den nya gymnasielagen, som innebär att man måste göra färdigt sina gymnasiestudier och därefter jobba i två år med start inom sex månader efter studenten. Jag hade tur som fick börja jobba här. Tyvärr så måste jag ju tacka nej till universitetet.

Hur känner du över hela situationen?

– Det känns tråkigt att mina klasskompisar, som är födda här eller har ett permanent uppehållstillstånd, också har kommit in på universitetet och ska plugga vidare, och att jag inte kan det. Men jag är så tacksam över hur Hemänglarna har hjälpt mig.

Hur ser framtiden ut?

– Jag ser ljust på framtiden. Nu ska jag jobba här och söka uppehållstillstånd. Sen ska jag söka till universitetet igen och bli ingenjör, det är mitt mål.

Artikeltaggar

KarlstadMigrationMigrationsverketNyheterUtvisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.