Hoppa till huvudinnehållet

Höstens högskoleprov kan bli av

Publicerad:
UHR ska nu utreda förutsättningarna för att kunna genomföra högskoleprovet i höst. Arkivbild. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Högskoleprovet är en andra chans för personer med otillräckliga betyg att komma in på sin drömutbildning. Men i våras ställdes provet in. Nu ska UHR undersöka förutsättningarna för genomförandet av höstens prov.

Vårens högskoleprov ställdes in till följd av coronavirusets spridning. Nu får Universitets- och högskolerådet (UHR) i uppdrag av regeringen att sammanställa förutsättningarna för höstens högskoleprov.

– Vi vill säkerställa att allt som kan göras också görs för att provet ska kunna genomföras i höst, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hälsa kommer först

Höstens prov är planerat till den 18 oktober men den 6 augusti kommer UHR redovisa om, och i så fall på vilket sätt, högskoleprovet kan genomföras.

– Liv och hälsa kommer alltid först men för regeringen är det angeläget att provet genomförs. Det är en viktig andra chans för många att kunna komma in på den utbildning som man önskar, säger Matilda Ernkrans.

Viktigt instrument

Högskoleprovet skrivs vanligtvis två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten, och intresset brukar vara stort. 70 000 personer hade anmält sig till vårens högskoleprov som ställdes in på grund av risken för smittspridning. Om provet inte kan genomföras i höst kommer det vara en stor grupp som inte har något högskoleprovresultat och därför inte har chansen att konkurrera om platser på sin drömutbildning.

– Det är ett viktigt instrument i urvalet för högre utbildning och jag vill att alla ska få gå den utbildning som de önskar, konstaterar Ernkrans.

Det är 21 lärosäten som är ansvariga för provets genomförande och i UHR:s uppdrag ingår även att redogöra för deras överväganden inför hösten.

Emilia Söderholm/TT

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesMatilda ErnkransNyheterSkola och utbildningUHR

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.