Folkehelseinstituttet: "Läget ser bra ut för Värmlands del"

Publicerad:
Överläkare Siri Laura Feruglio vid Folkehelseinstituttet säger att läget för att öppna gränsen mot Värmlands län ser bra ut inför fredagens besked om detta från den norska regeringen. Foto: Norska regeringen

På fredag kommer den norska regeringen att lämna besked om man öppnar gränsen till Värmland. Läget för det ser mycket bra ut, efter flera veckor med allt lägre smittspridning.

– Ja, siffrorna är ju nedåtgående, säger Siri Laura Feruglio på Folkehelseinstituttet.

Eftersom Norge skärpte reglerna så att även de nordiska länderna eller regionerna måste ha färre än 20 smittade per 100 000 invånare totalt de senaste två veckorna hamnade Värmlands län med 25 precis över det talet vid Norges senaste uppdatering av gränsläget den 10 juli.

Men sedan dess har smittspridningen i länet sjunkit ytterligare. Vecka 28 låg den på 7 smittade per 100 000 invånare och och i slutet av den här veckan kommer siffrorna för vecka 29.

Inget tyder på att smittan har ökat och chansen är därför stor att länet hamnar under det magiska talet 20 som innebär att riksgränsen kan öppnas igen. Det skulle innebära en stor lättnad för gränshandeln och turistnäringen.

Möte på onsdag

– Läget ser bra ut för Värmlands läns del. Siffrorna är nedåtgående och vi kommer på onsdag hålla ett möte där ett beslut om gränsen ska öppnas dit tas. Beslutet lämnas på fredag.

– Det blir en värdering av den senaste lokala regionstatistiken som vi får från Folkhälsomyndigheten, säger Siri Laura Feruglio, överläkare vid Avdelning for smittevern og beredskap vid Folkehelseinstituttet till NWT.

Några ytterligare förändringar av regelverket är inte på gång.

– Nej, vi kommer använda oss av de nuvarande standardkriterierna vid vår bedömning.

Är oroade

Norge ser med viss oro på läget i flera andra länder, bland annat USA och Spanien, där smittspridningen har ökat igen.

– Vi kan bli lika sårbara om vi får in smitta från utlandet som vi inte klarar att fånga upp. Om en större smittovåg skulle nå oss får vi värdera nödvändiga åtgärder, säger Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad till Dagbladet.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkehelseinstituttetGränskontrollerInrikes/utrikesNorgeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare