Behåll träningslusten och skaffa ny

Debatt
PUBLICERAD:
I Karlstad har en mängd träningspass flyttat ut i det fria för att möjliggöra träning i säkrare miljö, skriver Mikael Eriksson.
Foto: Elinor Thuresson
Men hur behåller man träningslusten eller skaffar ny i en pågående pandemi? Det går ju att finna förutsättningar för rörelseglädje och lust till träning även under en konstig tid, skriver Mikael Eriksson.

Dags igen för sommar, sommarlov och semester och möjlighet till den återhämtning vi alla behöver. Förhoppningsvis får vi tid över till annat än de invanda rutiner vi kallar vardag. När det gäller lusten till träning så har ungefär halva befolkningen goda vanor. För andra halvan av befolkningen är sommaren en möjlighet att skaffa goda vanor och börja röra på sig.

Om vi börjar med våra barn så rör de sig minst i Norden enligt en undersökning som WHO redovisade i slutet av 2019. 84 procent av barn och ungdomar i åldern 11-17 år anses fysiskt inaktiva och precis som i andra länder är flickorna mindre aktiva än pojkarna – 87 procent av svenska flickor rör sig för lite.

I Finland går siffrorna åt det bättre hållet tack vare ett systematiskt arbete medan Sverige verkar sakna en nationell handlingsplan för fysisk aktivitet. En diskuterad åtgärd är att försöka ”avsportifiera” tränandet, att inriktningen inte bara bygger på prestation som att hoppa långt och springa fort. Här finns folkrörelsen Friskis & Svettis redo som resurs genom en verksamhet byggd på glädje och lust, fritt från krav och prestation.

För oss alla rekommenderar Folkhälsomyndigheten minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet eller 75 minuters högintensiv dito i veckan. Förenklat skulle det kunna innebära 30 minuters rask promenad 5 dagar i veckan eller 20-30 minuters löpning tre dagar i veckan eller kombination av båda. Forskare är överens om att all fysisk aktivitet, oavsett intensitet, gör att vi lever längre, till och med mycket längre, och deras budskap är ”Sitt mindre och rör på dig mer och oftare”.

Men hur behåller man träningslusten eller skaffar ny i en pågående pandemi? Det går ju att finna förutsättningar för rörelseglädje och lust till träning även under en konstig tid. I Karlstad har en mängd träningspass flyttat ut i det fria för att möjliggöra träning i säkrare miljö. Lite ovant att se spinningcyklar, skivstänger och indoor walking maskiner utomhus men samtidigt inspirerande och kul. Hela Karlstad myllrar just nu av diverse initiativ till utomhusträning med gräsmatta som golv och med himlen som tak. Visst finns det något för alla - bara att hänga på!

För dig som vill träna men inte fysiskt tillsammans med andra erbjuds digitala alternativ. På Friskis & Svettis Karlstads hemsida finns gratis on-linepass morgon, lunch och kväll varje dag i veckan. Bara att hänga på och svettas! Vi har även Friskis Play – även det gratis – för dig som vill träna när det passar dig. Där finns även träning för specifika riskgrupper i pandemin, du som är äldre kan till exempel välja att jympa med en stol. Det har väl sällan varit viktigare att skapa goda förutsättningar för rörelseglädje än nu.

Så har du redan goda vanor gällande träning – försök behålla dem sommartid även när invanda rutiner förändras. Har du inte hunnit skaffa goda vanor än så är sommaren ett bra tillfälle och möjligheterna många. Det är bara för dig att välja hur just du vill göra. Och oavsett om du är ung eller äldre så är det genom lust och rörelseglädje som vi tillsammans skapar ett friskare och mer hållbart samhälle – för alla!

Mikael Eriksson

Verksamhetschef, Friskis Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.