Mörkt år för marknaderna i Värmland

Publicerad:
Marknaderna brukar innebära en stor folkfest för många. Foto: Börje Andersson

Höstmarknaderna brukar vanligtvis vara en riktig folkfest runt om i Värmland. I år blir det annorlunda. På grund av de rådande restriktioner som gäller vid diverse folksamlingar tvingas nu marknad efter marknad lämna beskedet att de i år ställs in.

Sedan coronavåren slog mot Sverige har alla diverse marknader runt om i Värmland fått ställas in. Som NWT skrivit om tog Torsby marknad tidigare i veckan beslutet att ställa in årets "mârten". Så är även fallet med Oxhälja i Filipstad och Arvika marknad. Men ännu finns det några marknader kvar att lämna besked, bland annat marknaden i Årjäng. Där beskedet om marknaden väntas komma under vecka 32.

Nödvändigt beslut

Att ställa in årets marknad menar Ulf Elmér, marknadschef för Oxhälja, var ett ganska självklart beslut när Sverige har en restriktion kring att vistas med fler än 50 personer. Att ställa in blev då en nödvändighet.

– Det är väldigt tråkigt men också väldigt nödvändigt för att få slut på pandemin. Att den inte utvecklar sig och sprider mer smitta, säger Ulf Elmér.

Ulf Elmér är marknadschef för Oxhälja i Filipstad.
Ulf Elmér är marknadschef för Oxhälja i Filipstad. Foto: Lena Richardson

Reaktionerna kring beslutet att ställa in Oxhälja menar Ulf Elmér var näst intill obefintliga.

– Både knallar och besökare tycker ju pandemin är det viktigaste så det är nästan inga reaktioner alls. Folk accepterar vad Folkhälsomyndigheten säger, berättar han.

"Hela orten drabbas"

När marknaderna nu tvingas lämna beskedet att de i år blir inställda är det inte bara knallarna och föreningarna som drabbas.

– Det är ju inte bara knallarnas verksamhet, det är ju allt runt omkring. Vi har ju mat och serveringstält, toaletter och hela handeln i Filipstad deltar ju också. Hela orten drabbas, men så är det ju överallt i Sverige idag, säger Ulf Elmér.

Foto: Alice Hultberg

Trots det mörka året för alla marknader tror Ulf Elmér att konsekvensen inte kommer bli så uppenbar, i alla fall inte om pandemin snart är över.

– Det kan ju vara så att vissa knallar slutar med marknader, men jag tror inte de gör det för ett år bara. Det är ju om det skulle hålla i sig, då kan man ju inte leva på det.

Planerar ni ändå för att Oxhälja ska äga rum 2021?

– Ja, det gör vi ju. Vi kommer ha ett årsmöte nu i augusti och sedan ett nytt under våren 2021, så får vi se hur coronaläget är just då i Sverige, avslutar Ulf Elmér.

Torsbymârten ställs in

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaFilipstadMarknaderMeraNyheterOxhäljaTorsbyUlf ElmérVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare