Sex av 16 kommuner i Värmland saknar helt en badplats som tillgänglighetsanpassats på något sätt, enligt den information som finns på kommunernas webbplatser.
Kommunerna är däremot lite snällare mot sig själva i 2019 års enkät Tillgänglighetsbarometern, från Humana, där ett flertal kommuner uppger att de har tillgängliga badplatser utan att ha motsvarande information på sin egen webbplats.
– Det är ett stort problem för den som sitter i rullstol, att det inte finns korrekt information. Kanske är allt anpassat inne på området men så finns det ett trappsteg för att ta sig dit, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.
Det räcker alltså inte att det är en öppen strand för att den ska kunna kallas för tillgänglighetsanpassad.
– Det ska finnas en handikapparkering, man ska kunna ta sig till stranden, byta om och allra helst komma ner i vattnet. Det är på något sätt en basnivå, säger Arenius.
Den aspekten måste man ha med sig, Peter Karlsson
Hammarö kommun sticker ut med att ha tillgänglighetsanpassat på två av sina fem badplatser.
– Vi försöker, så är det. Det är ett medvetet val. På Söön så var det givet att det skulle vara sådana mått på toaletten, att en rullstol kommer in. Den aspekten måste man ha med sig, säger Peter Karlsson, fritidschef på fritidsenheten, Hammarö kommun.
Årjängs kommun har också tillgänglighetsanpassat på två badplatser, av sina totalt nio.
I topp
Karlstad ligger i topp med tre badplatser som tillgänglighetsanpassats, av 22 badplatser totalt.
Tillgänglighetsbarometern är en enkät som skickas ut till alla kommuner och det är kommunerna själva som får svara på frågorna.
– Det är en svaghet i undersökningen att det handlar om självskattning. Det finns naturligtvis de som inte tycker att de gör tillräcklig, fast de har satsat jättemycket, och de som anser att en badstrand är tillgänglig utan att ha gjort något alls, säger Arenius.
Inga förändringar
Enkäten brukade skickas ut varje år, men från och med 2019 så kommer enkäten att genomföras vartannat år, då Humana ser att den inte sker större förändringar från år till år.
Sunne, Torsby, Forshaga, Storfors och Munkfors kommun saknar helt information på sina webbplatser om deras badplatser har tillgänglighetsanpassats på något sätt . På Filipstads kommuns webbplats finns ingen information alls om badplatserna. Totalt finns det 14 badplatser runt om i länet som har någon form av tillgänglighetsanpassning.
Forshaga har fört diskussioner om handikappanpassning men inte kommit så mycket längre än så.
– Det är någonting som vi har sagt att vi behöver ha. Det här skulle vi ha haft för flera år sedan, såklart. Frågan kom upp nu och vi har börjat titta på det, men huruvida något har hänt innan semestern har dragit igång, det vet jag inte, säger Anna Hellström, handläggare och kommunikatör på kommunteknik och service, Forshaga kommun.
Enligt Peder Stenbäck, tillförordnad kommunchef, är förhoppningen att Forshaga kommer att få en tillgänglighetsanpassad badplats nästa år.
Visste du att Värmland har 140 kommunala badplatser?