Hoppa till huvudinnehållet

Det finns en framtid efter corona

Publicerad:
Under Covid-19-pandemin har arbetssituationen för många varit mycket pressad, och vi är stolta över allt gott arbete vårdpersonalen gjort och gör, skriver Marianne Utterdahl med flera.
Under Covid-19-pandemin har arbetssituationen för många varit mycket pressad, och vi är stolta över allt gott arbete vårdpersonalen gjort och gör, skriver Marianne Utterdahl med flera. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Håller vi i och ut tillsammans kommer vi kunna minimera de skador som pandemin orsakat både på vårt samhälle och på vår vård., skriver Marianne Utterdahl med flera.

För Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Värmland, kommer alltid värmlänningarnas vårdbehov att vara i centrum. Som politiker med ansvar för hälso- och sjukvård ser vi fortsatt en mycket svår tid framför oss. En tid som sätter stor press på vår vård och våra medarbetare.

Så skriver du en debattartikel

Håller vi i och ut tillsammans kommer vi kunna minimera de skador som pandemin orsakat både på vårt samhälle och på vår vård. Även om vi är i en svår tid gäller det att blicka framåt och sträva efter att försöka återgå till en så normal vardag som möjligt. En vardag där vi tror att det finns ett flertal delar som vi måste sätta särskilt fokus på.

• Utökad samverkan och samarbete med kommunerna

En av nycklarna för att fortsatt kunna bygga en stark välfärd i Värmland är att utveckla samverkan mellan regionen och länets 16 kommuner. Detta gäller inte minst inom vården av de äldre patienter som antingen bor i hemmet eller på äldreboenden, samt personer med psykisk ohälsa och risk/missbruk.

• Rehabilitering Covidpatienter

Vissa personer som insjuknat i en svårare variant av Covid-19 är i ett stort behov av rehabilitering för att kunna återgå till en normal vardag. Det är en prioritet för oss i Värmlandssamverkan att de ska få rätt stöd och hjälp.

• Psykisk ohälsa – bryta utanförskapet

Under pandemin har många invånares liv påverkats på olika sätt vilket också riskerar att bidra till ökad ohälsa. Dessa individer är viktiga att fånga upp för att vända en negativ utveckling. Även här måste vi samverka så att vården samordnas utifrån individens behov i en personcentrerad vård.

• Undanträngd vård

Den vård som i en ”god och nära vård” borde ha utförts, men som inte har skett, har börjat benämnas "undanträngd vård". Redan innan pandemin hade vi en viss undanträngd vård. Detta är allvarligt, eftersom tidiga och hälsofrämjande insatser är viktiga för att undvika större ohälsa och vårdbehov framöver. Vi känner en oro över hur stort vårdbehov som uppkommit bland medborgare som borde sökt vård, men som valt att inte göra det på grund av rädsla för smitta andra eller att själv smittas av Covid-19. Arbetet pågår nu med fokus på dessa frågor.

• Vårdpersonalen – hållbar arbetssituation

Under Covid-19-pandemin har arbetssituationen för många varit mycket pressad, och vi är stolta över allt gott arbete vårdpersonalen gjort och gör. Vi har ett stort fokus på hur vårdpersonalens arbetssituation påverkats och påverkas av pandemin.

Efter denna pandemi vill vi se att vi har tagit med oss de innovationer som situationen stimulerat fram för såväl vården som administration och politik. Några exempel är vårdappen ”VC Värmland”, videomöten, telefontillgänglighet på 1177 genom "knappval 9”.

Vi i Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden önskar och hoppas att situationen snart ska bli mer normal. För att det ska vara möjligt är det av stor vikt att arbetssituationen för vårdens medarbetare håller hela vägen. Tillsammans kan vi alla bidra till detta genom att fortsatt följa myndigheternas rekommendationer, undvika onödiga kontakter och stanna hemma vid lättare symtom. Är du i behov av vård, tveka inte att söka den. Det är viktigt både för dig och för vården att du får hjälp.

För Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden

Marianne Utterdahl (SiV)

Eva Julin Dombrowe (L)

Henrik Samuelsson (M)

Jens Östergren (C)

Mattias Jansson Fröding (KD)

Robert Halvarsson (MP)

Artikeltaggar

CenterpartietCoronavirusetDebattEva Julin DombroweHenrik SamuelssonJens ÖstergrenKristdemokraternaLiberalernaMarianne UtterdahlMattias Jansson FrödingMiljöpartietModeraternaRegion VärmlandRobert HalvarssonSjukvårdSjukvårdspartiet i VärmlandVärmlandssamverkan