Omoraliskt med fastighetsskatt

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Låt fler uppnå drömmen om ett eget hem.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Nationalekonomer och en del politiker älskar fastighetsskatter. En fastighet går ju inte att flytta så skatteinkomsten blir säker för staten. Men det finns en anledning till varför fastighetsskatten avskaffades av den dåvarande alliansregeringen år 2008. Den var omoralisk.

Det var många borgerliga politiker som aktivt drev opinion mot en fastighetsskatt som pungslog folk på pengar och ibland hotade att driva dem från hus och hem. Det går att argumentera för att fastighetsskattens avskaffande var en av de bidragande orsakerna till att de borgerliga vann valet 2006. Alltför många svenskar hade upplevt hur orättvis skatten var, och hur fel den slog.

Nationalekonomer och socialister sörjde förstås. Och de har aldrig egentligen slutat att tro på dess – för staten – välgörande effekter. Titt som tätt dyker de upp och kräver att skatten måste återinföras. Nu har det börjat dyka upp i kölvattnet efter coronakrisen. Staten måste ju trygga sina inkomster. Att medborgarna är minst lika betjänta, för att inte säga ännu mer betjänta, av att ha trygga inkomster – oavsett coronan – bortser man ifrån.

Nu är det Finanspolitiska rådet, ett rådgivande organ till regeringen, som i en rapport (23/6) om ett nytt och enklare skattesystem föreslår att fastighetsskatten återinförs, och denna gång vill de att också bostadsrätter skall omfattas. Räknar man på det, vilket bland annat organisationen Villaägarna har gjort, så visar det sig att det skulle innebära en chockhöjning av boendekostnaderna för småhusägare och bostadsrättsinnehavare.

Ett hus med ett taxeringsvärde på 4 miljoner kronor skulle till exempel få en årlig skatt på 38 880 kronor. En miljon i värde ger en skatt på 9 700 kronor. I dag finns ett maxtak på den kommunala fastighetsavgift som ersatte fastighetsskatten på 8 349 kronor per år. Det handlar alltså om en rejäl skattesmäll, för något tak finns inte i Finanspolitiska rådets förslag.

Motivet som rådet för fram är att de tycker att varor och tjänster av samma slag skall beskattas lika. Enligt dem är alltså köp av en bostad att likställa med ett köp av en finansiell tillgång, som aktier. Redan där blir det fel. Folk i allmänhet köper inte hus som spekulation utan för att ha någonstans att bo. Aktier och andra finansiella instrument däremot köps just för den avkastning de genererar. Ett hus eller en bostadsrätt ger ingen avkastning förrän man säljer den, och då beskattas den också.

Att löpande beskatta ett bostadsinnehav som i sig inte genererar inkomster är faktiskt omoraliskt. Människor med låga inkomster som råkar bo i ett hus med högt taxeringsvärde kan tvingas sälja och flytta sitt hem för att de inte har råd att betala en sådan konfiskatorisk skatt. Människor som investerar tid, trygghet och kärlek i ett hem där de kanske sett familjen växa upp blir förlorare. Ett eget hem är mer än bara någonstans att bo för många. Det är en del av en själv och ens identitet. Det främjar ordning och ansvar från ägaren.

Undersökningar visar att de flesta svenskar föredrar att äga sin bostad. En fastighetsskatt skulle direkt motarbeta detta. Politikerna måste motstå frestelsen att återinföra denna omoraliska skatt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.