Slut på Hammarösamverkan

Ledare
PUBLICERAD:
Vinden vänder i Hammarö kommun.
Foto: Tommy Andersson

Under tisdagskvällen blev det formellt klart som redan varit klart i praktiken. Centern och Miljöpartiet lämnar Hammarösamverkan. De fick aldrig gehör för sitt egendomliga krav från början av juli att kommunalråden Bosse Henriksson (M) och Mattias Joelsson (KD) skulle lämna sina poster. Redan där och då stod det klart att det skulle spricka, för det är klart att dessa inte skulle avgå utan vidare.

Det hela är högst besynnerligt och avhopparna gör det inte bättre genom att tiga om anledningen, förutom något luddigt om bristande ledarskap. Det verkar som det handlar om gammalt groll som de av olika anledningar inte velat ta upp med sina koalitionspartner. Ett mycket underligt sätt att bedriva politik på om man inte vill prata med varandra. Ändå har C och MP ställt upp på den förda politiken. Men de hade kanske svårt att acceptera den ändå, särskilt i den infekterade skolfrågan?

I alla händelser så åkte Hammarösamverkan på budgetstryk i fullmäktige och nu kommer en S-budget att gälla för kommunen. Det logiska vore att Socialdemokraterna också tog över, även om inte de heller har majoritet. M och KD har sträckt ut handen för breda lösningar som innebär att det kan bli en majoritet. S har inte varit avvisande åt något håll, men Solweig Gard (S) antyder ändå att hon vill att de i så fall får en kommunalrådspost.

Det återstår att se var det hela landar. Samtal inleds inte förrän efter semestrarna. Men C och MP har inte direkt visat sig mogna att vara med och styra. Med sådana vänner behöver man inga fiender, som Joelsson konstaterade, och liknade det hela vid en sandlåda. Det borde S också inse om man till äventyrs skulle fundera på att försöka inleda ett samarbete med avhopparna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.