Hoppa till huvudinnehållet

Klotter med glåpord och symboler vid Lesjöfors museum

Publicerad:
Nazistiska symboler finns klottrade inuti vattentuben på parkeringen vid Lesjöfors museum.
Nazistiska symboler finns klottrade inuti vattentuben på parkeringen vid Lesjöfors museum. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Inuti vattentuben på parkeringen vid Lesjöfors museum har någon klottrat budskap med rasistiskt, sexistiskt och nazistiskt innehåll.

– Detta har pågått i flera år, berättar Larseric Vänerlöf, som byggt upp Lesjöfors museum.

Det är ingen vacker syn som väntar inuti den stora vattentuben vid museet. Vattentuben som de små barnen som kanske just besökt Trollstigen några meter från museet gärna leker och springer igenom.

Glåpord riktade mot polis, rasistiska och sexistiska budskap och även nazistiska symboler syns klart och tydligt på väggarna i tuben.

– Jag tror att det hände första gången för fem år sedan. Jag har varit där tidigare och sprejat över det med svart färg, men det kommer bara tillbaka, säger Larseric Vänerlöf.

Måste ha bevis

Han menar att man tror sig veta vilka som ligger bakom handlingen, men att det är svårt att bevisa.

– Det finns ett gäng som härjar runt i hela Lesjöfors, de är inte många men de är bra på att synas. Men det finns inte så mycket att göra tyvärr, man måste ju ha bevis. Vi kommer förmodligen att sätta upp övervakningskameror, berättar Larseric Vänerlöf.

Dessutom har någon också vandaliserat en av museets skyltar.

– Vi satte upp en ny informationsskylt med bilder från museet för att locka folk, men den har någon skjutit mot så det blivit hål i den, förmodligen med ett luftgevär. Den går inte att laga utan den måste i så fall bytas ut och det är dyrt för en förening som vår, berättar Larseric Vänerlöf.

Glåpord riktat mot polisen syns inuti tuben.
Glåpord riktat mot polisen syns inuti tuben. Foto: Sanna Aronsson Sandberg
I den gamla vattentuben vid Lesjöfors museum har någon klottrat nazistiska symboler och skrivit glåpord till polis.
I den gamla vattentuben vid Lesjöfors museum har någon klottrat nazistiska symboler och skrivit glåpord till polis. Foto: Sanna Aronsson Sandberg
Sexistiska budskap inuti tuben vid museet.
Sexistiska budskap inuti tuben vid museet. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Artikeltaggar

KlotterLesjöforsLesjöfors museumNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.