Hoppa till huvudinnehållet

Bättre möjligheter att växa och växla behövs i coronapandemins spår

Publicerad:
Vi stärker lärosätenas kapacitet att erbjuda kurser för vidareutbildning och omställning. Så kan fler som blivit av med jobbet eller som av andra anledningar behöver ställa om få möjlighet till trygghet på arbetsmarknaden, skriver Gunilla Svantorp och Matilda Ernkrans.
Vi stärker lärosätenas kapacitet att erbjuda kurser för vidareutbildning och omställning. Så kan fler som blivit av med jobbet eller som av andra anledningar behöver ställa om få möjlighet till trygghet på arbetsmarknaden, skriver Gunilla Svantorp och Matilda Ernkrans. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi fördubblar satsningen på bristyrkesutbildningar som presenterades i vårbudgeten så att vi bättre kan möta behovet av exempelvis sjuksköterskor, lärare och tekniker, skriver Gunilla Svantorp och Matilda Ernkrans.

Coronapandemin har slagit hårt mot svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten har ökat. Fler oroar sig över hur de ska klara sin försörjning och om de kommer ha ett jobb att gå till framöver. Söktrycket till högskolan har ökat och de kommande åren förväntas fler behöva ställa om eller vidareutbilda sig.

För oss socialdemokrater är det självklart att det är i tider av kris och omställning som samhället behöver vara som starkast. Vi vill bygga ett samhälle som ger alla möjlighet att växa och växla, som erbjuder fler möjligheter och fler livschanser istället för återvändsgränder. Därför möter vi nu också den tuffare arbetsmarknad som följer i pandemins spår med bättre möjligheter till utbildning så att vi kan komma starkare ur krisen.

Så skriver du en debattartikel

Redan i mars presenterade regeringen ett krispaket för att förbättra möjligheterna till utbildning och omställning. Men coronapandemins effekter kan bli långvariga. Fler riskerar att hamna i arbetslöshet och fastna i utanförskap, detta samtidigt som vi vet att det finns många bristyrken. Därför förstärker vi satsningarna på utbildning.

• Vi fördubblar satsningen på bristyrkesutbildningar som presenterades i vårbudgeten så att vi bättre kan möta behovet av exempelvis sjuksköterskor, lärare och tekniker. Tillskottet motsvarar ytterligare 1 300 nya permanenta utbildningsplatser runtom i landet. Det innebär att vi på Karlstads universitet får ytterligare 59 platser.

• Vi stärker lärosätenas kapacitet att erbjuda kurser för vidareutbildning och omställning. Så kan fler som blivit av med jobbet eller som av andra anledningar behöver ställa om få möjlighet till trygghet på arbetsmarknaden. Det motsvarar cirka 1 500 helårsstudenter runtom i landet under 2020 och innebär cirka 44 platser på Karlstads universitet.

• Vi satsar på korta högskolekurser som kan ge personer som blivit permitterade möjlighet att vidareutbilda sig under permitteringstiden. Så möter vi utbildningsbehovet hos yrkesverksamma specialister inom flera fält.

Coronapandemin visar på hur framtidens arbetsmarknad i allt högre utsträckning kommer kräva livslångt lärande och omställning av allt fler. Det är därför regeringen sammanlagt tillfört över 12 000 nya utbildningsplatser, motsvarande cirka en miljard kronor, på våra högskolor och universitet för 2020. Vi socialdemokrater vill bygga ett samhälle som är starkt när krisen är som värst. Ett samhälle som erbjuder fler livschanser och möjligheter att växla och växla istället för arbetslöshet eller lägre löner. Så bygger vi ett starkt samhälle där alla har möjligheter.

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot och ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Matilda Ernkrans (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Artikeltaggar

ArbetsmarknadCoronavirusetDebattGunilla SvantorpKarlstads universitetMatilda ErnkransSocialdemokraternaUniversitet