Hoppa till huvudinnehållet

Många överklagar moskébeslutet

Publicerad:
Här ska Moskén byggas på Rud. Många har överklagat bygglovsbeslutet.
Här ska Moskén byggas på Rud. Många har överklagat bygglovsbeslutet. Foto: Mikael Lindblom

Ett 100-tal personer har hittills överklagat kommunens beslut att ge bygglov för en moské på Rud. De klagande anser att antalet parkeringsplatser inte räcker till.

Islamiska kulturföreningen har i många år kämpat för att kunna bygga en ny moské i Karlstad.

Debatten om detta har stundtals varit het, men den 17 juni gav stadsbyggnadsnämnden bygglov för samlingsbyggnad, miljöbyggnad och torn på en fastighet nära Nobelgymnasiet på Rud.

Hittills har fler än 100 personer överklagat beslutet. Ett beslut om bygglov får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot.

Ett antal närboende till fastigheten har intresseorganisationen Det fria Sverige som ombud. Organisationen säger sig har jurister kopplade till sig och överklagan riktas in på bristande parkeringsmöjligheter i anslutning till den tänkta moskén.

"Den tilltänkta bebyggelsen är inte ordnad på så sätt att det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering mot bakgrund av 8 kapitlet 9 § 4 plan- och bygglagen", framförs i överklagan.

Beslutet i stadsbyggnadsnämnden togs inte i enighet. KD, M och SD var emot – och även de på grund av parkeringssituationen.

– Vi i våra partier anser inte att bygglovet uppfyller den parkeringsnorm som råder i Karlstad och därför röstade vi för ett avslag och anser att man bör återremittera ärendet, sa Magnus Resare (M), till NWT efter beslutet.

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenKarlstadNyheterRud

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.