Hoppa till huvudinnehållet

KTIC-bråket: Byggbolagets rekonstruktion fortsätter

Publicerad:
Foto: Helena Karlsson

Rekonstruktionen av byggbolaget Noctor AB fortsätter. Det beskedet gav tingsrätten på onsdagen. – Nu ska vi fundera på strategi, säger rekonstruktören Henrik Nilsson till NWT.

Som NWT har berättat tidigare pågår en lång tvist mellan Kristinehamns kommun och byggbolaget Noctor om bygget av Kristinehamns nya teknik- och innovationscentrum, KTIC.

Som en direkt följd av tvisten ansökte för några veckor sedan Noctor om rekonstruktion.

Enligt ansökan ska Kristinehamns kommun helt ha upphört med alla betalningar till Noctor till dess att tvisten klaras ut, och det rör sig om summor på mångmiljonbelopp.

– Totalt rör det sig om summor på mellan 15 och 20 miljoner kronor, där kommunen håller inne på pengarna och påstår att det föreligger kvittningsgilla motfordringar, sa advokaten och rekonstruktören Henrik Nilsson till NWT då.

Utöver det menar byggbolaget att kommunens uteblivna betalningar ska ha kostat Noctor 4 miljoner kronor.

19 av 33 uppsagda

Noctor har 33 anställda och en årsomsättning om cirka 170 miljoner kronor. I dagsläget är 19 anställda uppsagda och omfattas av lönegaranti, enligt tingsrättens handlingar.

Byggbolaget har skulder till 126 leverantörer på totalt 32 miljoner kronor. Det finns i dagsläget ingen skatteskuld, däremot en momsskuld på omkring 1,5 miljoner kronor.

I måndags hölls ett borgenärssammanträde och på onsdagen beslutade Värmlands tingsrätt att rekonstruktionen av bolaget ska fortsätta. Enligt tingsrätten finns det "skälig anledning att syftet med företagsrekonstruktion kan uppnås":

– Beslutet är ju väntat eftersom det är ett typiskt ärende sett till en rekonstruktion. Bolaget har ju en i grunden sund verksamhet som fått tillfälliga problem kopplade till en beställare, säger Henrik Nilsson.

Vad händer nu?

– Vi har inte approcherat kommunen innan det här beslutade fattades i tingsrätten. Så nu ska jag tillsammans med vd och ombud fundera på en strategi.

– Grunden till problemen har varit att det saknas kommunikation mellan parterna. Där tror jag nyckeln finns, vi ska försöka hitta samtalspartner från båda sidor för att hitta rationella lösningar. Det är min förhoppning. Ingen tjänar på att en jättefin skola står tom.

Rekonstruktionen får pågå i tre månader, till den 24 september.

Läs mer om KTIC-tvisten här:

NWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"NWT granskar: Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenser: "Liv eller död för Noctor"NWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbyggetTvisten om nya gymnasieskolan växerKTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvann

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterNäringslivNoctor byggRekonstruktion

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.