Hoppa till huvudinnehållet

Bosse Henriksson (M) om framtiden: "Öppna för alla möjligheter"

Publicerad:
Kommunalrådet Bosse Henriksson (M) menar att tisdagens besked från C och MP inte är för Hammaröbornas bästa.
Kommunalrådet Bosse Henriksson (M) menar att tisdagens besked från C och MP inte är för Hammaröbornas bästa. Foto: Joachim Lagercrantz

Beskedet att C och MP lämnar Hammarösamverkan nådde kommunalrådet Bosse Henriksson (M) under tisdagseftermiddagen.

– Varje dag när jag går till jobbet har jag Hammaröbornas bästa framför mig, och det här inte för Hammaröbornas bästa, det kan jag ju absolut säga, säger han.

Det var på tisdagskvällen som beskedet om Hammarösamverkans framtid kom: C och MP lämnar. I ett kortfattat pressmeddelande skriver Nils Bagge (MP) och Dan Eriksson (C) att anledningen till beslutet är att "samarbetet inte utvecklats som vi önskat".

För två veckor sedan tog NWT del av ett mejl där C och MP kräver att kommunalråden Mattias Joelsson (KD) och Bosse Henriksson (M) avgår. Annars hotade de att lämna Hammarösamverkan.

Både Mattias Joelsson och Bosse Henriksson meddelade redan samma dag som mejlet skickades ut att de inte kommer att avgå från sina positioner.

"Inte bra för Hammaröborna"

Sedan dess har det varit turbulent inom Hammarösamverkan, och beskedet att C och MP lämnar ska ha nått Bosse Henriksson internt under den sena tisdagseftermiddagen.

– Jag fick den information av vår ordförande i Moderaterna, som hade fått det här mejlet. Jag tycker det är tråkigt att vi landar på det sättet som vi gör här och framförallt är det naturligtvis inte bra för Hammaröborna, säger Bosse Henriksson.

– Varje dag när jag går till jobbet har jag Hammaröbornas bästa framför mig, och det här är inte för Hammaröbornas bästa, det kan jag ju absolut säga, fortsätter han.

Gissar på annan agenda

C och MP kritiserade kommunalrådens "förmåga att fortsätta verka som kommunalråd i Hammarösamverkan" och "bristande ledarskap".

– Jag tycker att den kritiken är orättvis och konstig. Normalt sett hade man satt sig ner och tagit en diskussion med varandra och se vad det är för fel och brister som kan rättas till. Fel och brister har alla människor, så det är inte enbart enkelriktat heller. Men nu valde man att gå en annan väg, det är en annan agenda i det här, skulle jag gissa på, säger Bosse Henriksson.

Bosse Henriksson tror att en stor anledning till avhoppet är den "infekterade skolfrågan".

– Nu är det som det är, vi ska sätta oss ner i partiet i dag och diskutera hur vi går vidare. Det är viktigt att vi får till en stark majoritet på Hammarö, för Hammaröbornas skull och för alla anställda också naturligtvis, för vi fick en ekonomisk situation som är problematisk. Det kan vara en anledning till att C och MP lämnar också.

För att uppnå en bred majoritet ska Socialdemokraterna bjudas in till samtal, berättade Mattias Joelsson på tisdagskvällen.

– Jag tycker att vi (M) kan vara öppna för alla möjligheter, och se vad vi kan göra tillsammans. För mig är det viktigast att vi får en stark, hållbar majoritet som inte kan bli överkörd i fullmäktige som vi blev när det gällde budgeten. Det är sådant som blir problemet när vi har en minoritetsmajoritet, säger Bosse Henriksson.

Gard (S) om skilsmässan i Hammarösamverkan: "Vi får se var vi kommer in"

Det låter som att du tror att det bara kan bli bättre nu?

– Absolut, vi måste jobba för att det bara blir bättre. Nu får vi ta tag i det här och se till att det blir så bra vi kan och det kommer bli bra, det är jag alldeles övertygad om.

L vill fortsätta driva en "ansvarsfull politik"

I ett mejl skriver Peter Johansson, ordförande och gruppledare för Liberalerna Hammarö, att han beklagar att C och MP har valt att lämna Hammarösamverkan.

Peter Johansson, gruppledare och ordförande för Liberalerna på Hammarö, menar att situationen hade kunnat lösas genom att samtala.
Peter Johansson, gruppledare och ordförande för Liberalerna på Hammarö, menar att situationen hade kunnat lösas genom att samtala. Foto: Joachim Lagercrantz

"De motsättningar som framkommit anser vi borde ha kunnat lösas gemensamt genom att samtala. Liberalerna Hammarö gick till val på ekonomiskt ansvarstagande och handlingskraft och i det svåra läge som kommunen nu befinner sig i behövs detta mer än någonsin. ”Politik är som ett maratonlopp” brukar vår partikamrat Barbro Westerholm säga och Liberalerna Hammarö kommer fortsätta att driva en ansvarsfull politik och söka stöd för den", skriver Peter Johansson.

"Det stämmer verkligen"

NWT gav sig ut för att höra om Hammaröborna har följt den politiska situationen och vad de i så fall tror om framtiden. Det var få yngre, och framför allt få kvinnor, som ville uttala sig. Regnet som fullkomligt öste ner över Hammarö gav oss inte heller någon fördel.

På Lillängshamnens Fiskrökeri fanns Krister Fransson, 65 år, på plats.

– Hammarö kommun har alltid varit suveräna mot oss som företagare. Det politiska kaoset har jag ingen större åsikt om, men jag har följt det. De kan inte styra kvar som nu, ett nyval är inte heller rätt melodi. Möjligtvis om kommunalråden avgår från sina poster, för det finns inga möjligheter att styra om de är kvar.

Krister Fransson, 65 år från Hammarö.
Krister Fransson, 65 år från Hammarö. Foto: Tommy Andersson

På Kilenegården satt kompisarna Mats Henriksson, 74 år från Hammarö, Ronny Fougelberg, 78 år från Skoghall, Roger Carlsson, 77 år från Skoghall och Lars-Göran Karlsson, 72 år från Karlstad. De berättar att de diskuterade politik innan NWT kom förbi.

Mats Henriksson, 74 år från Hammarö, Ronny Fougelberg, 78 år från Skoghall, Roger Carlsson, 77 år från Skoghall och Lars-Göran Karlsson, 72 år från Karlstad.
Mats Henriksson, 74 år från Hammarö, Ronny Fougelberg, 78 år från Skoghall, Roger Carlsson, 77 år från Skoghall och Lars-Göran Karlsson, 72 år från Karlstad. Foto: Tommy Andersson

– Det stämmer verkligen, det som kristdemokraten sa, att det är en sandlådenivå. Ingen politiker säger helheten, men att sköta politik är inte lätt heller. Politik är det omöjligas konst, säger Mats Henriksson.

Ronny Fougelberg berättar att han är rädd för de miljardskulder han tror att Hammarö kommun kommer stå inför.

– Hammarö är väldigt fint, men med tanke på den här situationen borde Skoghall få vara en egen kommun nästan, säger Roger Carlsson.

Karlstadbon Lars-Göran Karlsson höll sig däremot utanför diskussionen.

Centerpartiet och Miljöpartiet lämnar Hammarösamverkan

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröHammarösamverkanNyheterPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.