Hoppa till huvudinnehållet

NWT granskar: Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenser: "Liv eller död för Noctor"

Publicerad:
Invigningen av KTIC ligger minst ett år fram i tiden, men kan dröja ända till 2024.
Invigningen av KTIC ligger minst ett år fram i tiden, men kan dröja ända till 2024. Foto: Helena Karlsson

Konsekvenserna av bråket mellan Kristinehamns kommun och Noctor kan bli förödande för båda parter.

Det hävdar Mats Larsson, som företräder byggbolaget:

– Är det så att kommunen har rätt är det en katastrof för Noctor. Har kommunen fel är det en katastrof för skattekollektivet i Kristinehamns kommun.

Tvisten mellan Kristinehamns kommun och byggbolaget Noctor växer för varje vecka.

Den har bland annat gett upphov till att invigningen av hundramiljonersbygget är skjuten på framtiden, i åtminstone ytterligare ett år till.

Byggbolaget har också ansökt om och beviljats rekonstruktion. Det efter att kommunen håller inne med betalningar på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Samtidigt ska besiktningen av den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten prövas i en så kallad överbesiktning.

Avgörande

Mats Larsson, som företrädde totalentreprenören Noctor under slutbesiktningen menar att överbesiktningen är avgörande:

– Det betyder mer eller mindre liv eller död för Noctor. Det är ett väl fungerande byggbolag som har hamnat i den här soppan. Det är en katastrof för dem. I övrigt, när det gäller vad som har hänt, kan man inte helt förstå det.

Vad kan utfallet bli?

– Är det så att kommunen har rätt är det en katastrof för Noctor. Har kommunen fel är det en katastrof för skattekollektivet i Kristinehamns kommun. Säg att Noctor får rätt vid överbesiktningen, då kommer det att kosta Kristinehamns kommun flera miljoner kronor ytterligare.

– Skulle den stora olyckan inträffa, att Noctor inte kommer positivt genom rekonstruktionen, har vi en beställare som beställt entreprenader för nästan en halv miljard kronor. Då står man där utan alla garantier och ansvarsförbindelser, som är tio år, säger Mats Larsson,

Och fortsätter:

– I det fallet sitter man med allt ansvar själv. Det måste ju finnas någon som har en riskmässig, ekonomisk fundering i det där kommunhuset?

Den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten är färdigbyggd men ekar tom i väntan på överbesiktning.
Den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten är färdigbyggd men ekar tom i väntan på överbesiktning. Foto: Helena Karlsson

"Ingen som visar sig"

Samtidigt efterlyser Mats Larsson ansvar i frågan om KTIC:

– Man kan lägga ned hur många timmar som helst på det politiska planet för att diskutera driftsbidrag till Folkets hus i Björneborg, vilket är en synnerligen stor fråga i kommunen. Men när det är frågor på över 30 miljoner kronor, ja, då är det ingen som visar sig.

– Det kanske är jag som inte begriper något, men om det vore min sparbössa det gällde vore det kul att veta vad som händer med kalaset.

Är du förvånad?

– Det är tråkigt att säga, men jag är inte alls förvånad. Förvånad kan jag väl säga att jag blev som besiktningsman, men inte med tanke på hur det här projektet har drivits sedan första dagen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och hoppas att jag aldrig behöver vara med om något liknande igen.

"Tjugotals miljoner"

Staffan Sterner, projekteringsledare på Noctor, har tidigare sagt att han varken tror att det blir en snabb eller billig process - särskilt inte om kommunen går på besiktningsmannens linje:

– Om det blir beslutat om mekanisk sanering, vilket besiktningsmannen verkar vilja se, blir det ingen skola innan 2024. Och det kommer att kosta skattebetalarna i Kristinehamn tjugotals miljoner kronor.

Läs mer:

KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"NWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbyggetBilderna inifrån skandalomsusade KTIC-byggetKTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvannTvisten om nya gymnasieskolan växerTvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktningNya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.