Den senaste tiden har flera butiker och caféer tvingats att stäng ner sin verksamhet. Rådande pandemi, näthandel och bristande ekonomisk resurs har stjälpt näringslivet i centrala Filipstad.
Knäckfrågan är hur man ska fylla lokalerna och återuppliva centrumhandeln.
Både Café Louise och Thomas Kläder på Viktoriagatan stängde sina dörrar för inte alls så länge sedan. På andra sidan vägen gapar fönstren tomma där den gamla vårdcentralen låg. Så även intill Stora Torget runt hörnet från Handelsbanken. Inne på Gallerian finns fem lokaler varav två står tomma, och på hörnet vid Lilltorget ligger en lokal som under de senaste åren har disponerats av pop up-butiker. Går man vidare och följer Vikgatan finns där ytterligare tre tomma butiker.
Vill inte ge upp
Centrumföreningen bildades år 2011 och består av Svensk Handel i Filipstad, Fastighetsägarna Värmland, Företagarna, Filipstads kommun och Filipstadsföretag i Samverkan. Den jobbar för att främja näringslivet i kommunen, men det här året har hittills varit en extrem utmaning. Kanske rent förödande för många verksamheter eftersom de lämnat spår av tomma lokaler efter sig.
– I dagens läge är det svårt att locka någon över huvud taget, coronapandemin har ju ställt till det för alla, säger Hans Nordlund som är ordförande i Centrumföreningen.
Men han vill försöka se på glaset som halvfullt snarare än halvtomt och påminner om att det fanns ett liv innan pandemin.
– Folk har inte tappat tron, de vill inte lämna Filipstad men vissa har tvingats att göra det för att de inte har råd att stanna kvar. Men samtidigt får man inte glömma att lyfta fram de som faktiskt finns kvar och som det går riktigt bra för, säger han.
Här nämns Djuraffären som låg på Vikgatan. Den har inte stängt utan har flyttat in i Gallerian istället. Solariet som också låg på Vikgatan har slagit igen, men däremot går det bra för Dianas kläder på Kungsgatan och affären Magnolia som ligger inne i Gallerian. Så även för Big hill lodge uppe på Storhöjden som också lockar besökare utifrån.
Finns idéer
– De som finns kvar har många idéer och försöker planera för hur de kan jobba vidare om och när det vänder med pandemin, säger Hans Nordlund.
Som ordförande i Centrumföreningen vill han se utveckling och inte avveckling och förklarar att många har stora förhoppningar om OLW-butiken.
– Vi hoppas ju att den ska locka turister så att fler vågar öppna butik i stan. Även om det är osäkra tider för företagare som oroar sig för permittering och lån från banker som inte har någon tro på landsorten, så är Filipstad ändå en knutpunkt för 63:an och 26:an.
Företagare ska lockas hit genom att se det geografiska läget som en potential till god näringslivsverksamhet, förklarar Centrumföreningens ordförande.
Filipstads kommuns näringslivschef, Maria Thiery Wase finns tyvärr inte tillgänglig för kommentarer i semestertider. FT har också sökt övriga på näringslivsenheten på kommunen, men inte fått något svar därifrån heller.