Hoppa till huvudinnehållet

NWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"

Publicerad:
Oppositionsråd Bjarne Olsson (S), kommunalrådet Marie Oudin (M) och kommundirektör Martin Willén kommenterar det försenade KTIC-bygget.

Bygget av KTIC i Kristinehamn kan bli en mycket dyrare och mer långdragen historia än vad någon hade väntat sig.

Tidigare kommunalrådet Bjarne Olsson (S) är orolig för konsekvenserna av den infekterade tvisten:

– Det handlar om mångmiljonbelopp och det är kostnader som vi egentligen inte har råd med i det här ekonomiska läget.

Planen var att den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten på Prästgatan i centrala Kristinehamn från och med terminsstarten i augusti skulle bli knutpunkten för kommunens gymnasieskolor, näringslivsbolaget och Kristinehamn Innovation Park.

Men efter en långdragen tvist och flera förseningar har invigningen skjutits på framtiden och ligger åtminstone ett år framåt i tiden.

Ett år kan dock bli till fyra år, hävdar entreprenören om kommunen väljer att gå på besiktningsmannens linje och utföra en så kallad mekanisk sanering.

Oppositionsrådet och det tidigare kommunalrådet Bjarne Olsson (S) är bekymrad för att KTIC-bygget kan bli en dyr affär för Kristinehamns skattebetalare.
Oppositionsrådet och det tidigare kommunalrådet Bjarne Olsson (S) är bekymrad för att KTIC-bygget kan bli en dyr affär för Kristinehamns skattebetalare. Foto: Josef Wiklund

Är frustrerad

Bjarne Olsson (S) var kommunalråd i Kristinehamns kommun när det stora byggprojektet drog i gång för drygt fem år sedan.

Han är besviken på hur projektet har utvecklat sig och att fastigheten nu står färdig men att lokalerna inte kan tas i bruk:

– Det är väldigt tråkigt att vi har en ny skola för över hundra miljoner kronor som står tom samtidigt som eleverna är hänvisade till en otidsenlig skola. Jag är frustrerad över att vi inte kommer i gång med det och tycker att man borde hitta lösningar på de problem som finns.

Att entreprenören Noctor har ansökt om och beviljats rekonstruktion är något som är särskilt oroande i detta fall, menar Bjarne Olsson:

– Det värsta scenariot vi har just nu är att Noctor går i konkurs. Nu är de under rekonstruktion och då vet man inte vad som händer. Går de i konkurs ska en ny aktör in och det kan man ju inte veta hur lång tid det tar.

– Det är det som gör att jag är så orolig. Skulle Noctor går i konkurs är det ingen som hanterar eventuella garantiärenden på de andra skolorna heller, så det här är ett jätteproblem.

Är du orolig?

– Ja, jag är faktiskt det och jag vill att man löser det här. Det är ett ansvar för den nya majoriteten att ta.

– Jag tror inte folk är medvetna om det vi riskerar. Det handlar om mångmiljonbelopp och kostnader som vi egentligen inte har råd med i det här ekonomiska läget.

Kommunalrådet Marie Oudin (M) är frustrerad över den situation som man har hamnat i, och säger att det kan bli ett tufft ekonomiskt läge för kommunen om bygget blir än dyrare.
Kommunalrådet Marie Oudin (M) är frustrerad över den situation som man har hamnat i, och säger att det kan bli ett tufft ekonomiskt läge för kommunen om bygget blir än dyrare. Foto: Josef Wiklund

Är enig

Det nuvarande kommunalrådet Marie Oudin (M) instämmer:

– Vi som kommun hamnar i kläm, både politiskt men också med eleverna som får vänta på att flytta in.

– Det är skattebetalarnas pengar och det måste man ta hänsyn till. Det blir ett tufft jobb som kan innebära att vi behöver spara ännu mer. Vi har inte så stora summor att plocka upp direkt ur fickan.

Du låter frustrerad?

– Det är klart att man är frustrerad när man har lagt över hundra miljoner kronor på ett bygge som inte är okej. Det är våra skattebetalares pengar.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Man köper en vara och då vill man ju ha den korrekt. Sedan tycker jag att det är otroligt synd att vi inte har kunnat prata med varandra som vuxna människor i stället för att neka till problemen, säger hon.

Marie Oudin är orolig för det läge som uppstår om Noctors rekonstruktion inte lyckas, där kommunen får överta ansvaret för de entreprenader som Noctor tidigare har genomfört på uppdrag av kommunen:

– Det är inte bra skött från början om vi lämnas där utan garantier om de begärs i konkurs, att det lämnas helt i vårt knä om de begärs i konkurs. Det är sorgligt, hela historien.

Vad händer nu?

– Vi får ta och börja träffas och prata samt få allt underlag. Att sätta oss ned med tekniska nämnden och med tjänstemännen för att se hur vi kan gå vidare i den här frågan.

Tror du att ni hittar en lösning?

– Det hoppas jag.

Kristinehamns kommundirektör Martin Willén vill se en lösning i det problemomgärdade bygget, men säger att kommunen inte kommer att kompromissa med sina krav på bygget.
Kristinehamns kommundirektör Martin Willén vill se en lösning i det problemomgärdade bygget, men säger att kommunen inte kommer att kompromissa med sina krav på bygget. Foto: Magnus Carlsson

Vill komma i mål

KTIC-bygget står nu inför en överbesiktning, vars resultat är möjligt att överklaga till domstol. Det är man dock inte intresserad av från kommunens sida, menar kommundirektör Martin Willén:

– Vi vill komma i mål. Vi vill att det ska vidtas åtgärder så att vi kan börja använda lokalen, det är vårt intresse. Vi är inte intresserade av att det ska vara en lång, utdragen process, säger han.

Och fortsätter:

– Men vi kan ju inte gå med på en farlig eller dålig miljö för dem som ska vistas i lokalerna som pris för att vi snabbt ska få till en slutgiltig lösning. Det går inte.

Även om bygget dragit ut på tiden och blivit dyrare än planerat är det inte möjligt att kompromissa med kraven, menar Martin Willén:

– Vi har inget intresse av att Noctor går i konkurs, så är det. Men de garantier vi har på redan genomförda projekt är inte värda så mycket för oss att vi kan kompromissa med kraven på KTIC. Jag ser inte att det spelar någon roll i vår värdering av situationen.

– Kanske är det så att kostnaderna blir högre, men det vet vi inte eftersom det inte är vi som har räknat på och bedömt de åtgärder som behöver vidtas för att komma till rätta med problemen.

På Kristinehamns kommun har man därför börjat se över vilka alternativ man har i olika scenarier, däribland för det läge som kan uppstå om rekonstruktionen av Noctor inte lyckas.

– Skulle det vara så att vi hamnar i ett sådant läge behöver vi hantera det. Skulle vi hamna i ett läge där Noctor kastar in handduken får vi också hitta en annan lösning. Än så länge har vi ett avtal med Noctor som bygger på att det är Noctor som åtgärdar problemen. Det håller vi fast vid, säger Martin Willén.

Han utesluter heller inte att det kan komma att bli aktuellt med en ny upphandling av entreprenör för att slutföra bygget av KTIC.

– Det kan vara en sak att man förhandlar med en annan entreprenör som slutföra och som kan innehålla andra saker. Det är lite för tidigt att säga vad det kan landa i.

Det kan alltså bli aktuellt med en ny upphandling?

– Ja, vi är skyldiga att göra offentliga upphandlingar om vi handlar över ett visst belopp. Så är det i det här fallet och då kommer vi inte att kunna göra det med mindre än genom en offentlig upphandling.

Efterlyser diskussion

Bjarne Olsson är angelägen om att frågan om KTIC nu tas upp på det politiska planet.

– Jag förutsätter att det blir en fråga som får högsta prioritet direkt efter sommaren. Speciellt sedan vi befinner oss i det läge som vi gör med Noctor som står under rekonstruktion. Vad som händer där vet vi inte, i värsta fall blir det konkurs och då sitter vi med "Svarte Petter" i kommunen.

– Vi kommer att lyfta det här, självklart. Vi vill gärna hitta en lösning. Man kan inte gömma sig bakom tjänstemän hela tiden utan man är tvungen att, som politiker, ta ansvar för den här dyra investeringen.

Hur bråttom är det att få till en lösning?

– Det är mycket bråttom. Noctor står under rekonstruktion och det är en överbesiktning på gång. Vi måste ta politiskt ansvar för situationen.

Läs mer:

Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenserNWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbyggetBilderna inifrån skandalomsusade KTIC-byggetKTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvannTvisten om nya gymnasieskolan växerByggbolaget i rekonstruktion efter kommunens obetalda miljonfakturorNya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

Artikeltaggar

Bjarne OlssonKristinehamnKristinehamns teknik- och innovationscenterMarie OudinMartin WillénNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.