• idag
  18 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  19 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Socialdemokraterna och SVT i skamvrån

Ledare
PUBLICERAD:
Morgan Johansson (S) är en feg mobbare.
Foto: Anders Wiklund/TT
Makthavare måste låta sig kritiseras och statstelevisionen får inte tillåta sig bli en propagandakanal för de styrande. Ändå inträffade allt detta för en vecka sedan när migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) besökte SVT:s Morgonstudion.

Situationen var enkel. Migrationssamtalen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna hade brutit samman och SVT ville ha med Johansson i sändning. Ministern krävde då att inte behöva möta Moderaterna i en debatt. SVT accepterade detta.

Sändningen genomfördes sedan med Johansson på programledarnas ena sida och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard på andra. Malmer Stenergard fick tala först och därefter fick ministern ta till orda. Johansson ödslade ingen tid utan gick till hård attack mot M och mot Malmer Stenergard som sedan inte fick bemöta detta.

Att programledarna var väldigt tydliga med att Johansson krävt att inte behöva debattera är inte oväsentligt. Somliga har tolkat detta som att SVT därmed försökte göra det bästa av situationen och helt sonika visa upp ministern i alla sin feghet och ohederlighet. Mycket talar dock emot detta. Till att börja med SVT kan knappast ha utgått från att en minister i Sveriges regering skall bete sig så ovärdigt som Johansson gjorde.

Därtill finns det ingen logik i att låta Johansson tala efter Malmer Stenergard när han är den som har ställt obefogade krav. Det är något som utan undantag och till hundra procent är en fördel för Johansson. Därtill uppger Malmer Stenergard att hon hade fått löfte från SVT att hon skulle få bemöta Johansson. Sammantaget talar allt för att SVT inte visste vad man gjorde.

Judit Ek, SVT:s ställföreträdande ansvarige utgivare, har sagt till Aftonbladet (8/7) att det ”inte blev så bra för tittarna visuellt”. Det vill säga att det kan uppfattas konstigt när de båda är där men den ena inte får svara. Det kan uppfattas som att SVT har böjt sig för makten. Problemet är förstås inte att det kan uppfattas så utan att SVT faktiskt gjorde det. Och dessutom genomförde det på ett undermåligt sätt även utifrån förutsättningarna.

Ek säger att SVT brukar säga nej till dylika krav och att ribban skall vara högt lagd. Uppenbarligen har den lagts för lågt. Varje gång SVT ger med sig för denna sorts krav stärks makthavare i sin tro att de har rätt att ställa sådana.

Johansson har för sin del försökt urskulda sig med att han inte var del av migrationskommittén. Det är förstås sant. Att han därmed inte skulle ha ingående kunskap om allt som hände där är rent nonsens. Han är socialdemokratisk migrationsminister. Däremot är det onekligen underhållande hur ofta den rödgröna regeringens ministrar måste gå ut och hävda sin totala okunskap om olika saker.

Det är under alla omständigheter ovärdigt en minister att kräva att slippa debattera. Att ändå göra det och att utnyttja detta till att gå till grova angrepp mot sin motståndare är mer än ovärdigt, det är så mobbare beter sig. Fega mobbare. Att en minister anser att det är rimligt att bete sig så säger dessvärre en hel del om regeringen vederbörande är en del av.

Den enda som kommer ur den här historien med hedern i behåll är Malmer Stenergard som stod där likt en klippa medan alla omkring gjorde bort sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.