Hoppa till huvudinnehållet

Norge nära att öppna gränsen till Värmland – nu införs hårdare regler

Publicerad:
Köpcentercheferna i Västvärmland liksom hela övriga näringslivet och besöksnäringen hoppas att Norge öppnas gränsen den 29 juli.
Köpcentercheferna i Västvärmland liksom hela övriga näringslivet och besöksnäringen hoppas att Norge öppnas gränsen den 29 juli. Foto: Lisa Olaison

En hel del talar för att Norge öppnar gränsen mot Värmland den 29 juli. Det bekräftar Frode Forland, smittskyddsdirektör på Folkehelseinstuttet för NWT.

– Värmland ligger närmast att godkännas som resmål för norrmän utan att de behöver sitta i karantän efteråt. Men nu har vi infört nya hårdare regler.

Med 25 smittade per 100 000 invånare i snitt under veckorna 26 och 27 (33 respektive 16 för de två veckorna) hamnar Värmlands län strax över gränsnivån på 20 smittade per 100 000 invånare.

Detta har varit Norges krav för att tillåta resor till nordiska länder och regioner. Men i torsdags ändrades dessa regler, meddelar norska tidningen VG.

– Ja, nu gäller i stället att länderna eller regionerna måste ha färre än 20 smittade per 100 000 invånare totalt de senaste två veckorna.

– De innebär att reglerna blir dubbelt så strikta. Visst är det lite hårt, men anledningen till att vi förändrar reglerna för de nordiska länderna är att de nu blir de samma som gäller för övriga EES-länder, säger Frode Forland.

Smittskyddsdirektör Frode Forland konstaterar att Värmlands län har en kraftigt nedåtgående linje vad gäller trender och spridning och ligger tillsammans med Västerbotten bäst till för att godkännas för norska turistresor.
Smittskyddsdirektör Frode Forland konstaterar att Värmlands län har en kraftigt nedåtgående linje vad gäller trender och spridning och ligger tillsammans med Västerbotten bäst till för att godkännas för norska turistresor. Foto: Pressbild

Ett undantag gjordes för Skåne och Blekinge vid fredagens norska presskonferens då de tillsammans med Kronoberg godkändes för resor för norrmän från och med den 15 juli. Detta eftersom antalet smittade sjunker så kraftigt där.

Sådant är läget även i Värmlands län som alltså har haft i snitt 33 respektive 16 smittade per 100 000 veckorna 26 respektive 27. På måndagen meddelade Region Värmland om ytterligare en smittad person det senaste dygnet av 598 prover som gjorts.

– Ja, Värmlands län har en rakt nedåtgående linje vad gäller trender och spridning och är tillsammans med Västerbotten de två svenska regioner som ligger närmast att vi ska tillåta resor till utan folk ska behöva sitta i tio dagars karantän efteråt.

"Rätt goda chanser"

– Fortsätter trenden finns det rätt goda chanser att de hamnar under gränsnivån och kan godkännas när vi har vår nästa uppdatering nästa fredag.

Det skulle då innebära att gränsen mot Värmlands län öppnas den 29 juli.

För Västra Götaland ser det betydligt sämre ut med sina 125 och 70 smittade per 100 000 invånare veckorna 26 och 27.

– Där är man inte nära och det kommer ta många veckor innan vi kan tillåta resor dit, säger Frode Forland.

Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter hoppas att Norge öppnar gränsen till Värmland den 29 juli.
Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter hoppas att Norge öppnar gränsen till Värmland den 29 juli. Foto: Linus Carle

En öppnad gräns, speciellt utan konkurrensen från norra Bohuslän, skulle betyda väldigt mycket för den värmländska handels- och turistnäringen som har förlorat väldigt stora summor under gränsstängningen.

– Det hade varit en otroligt stor lättnad. Alla våra närmare 100 anställda kan då få tillbaka tryggheten.

– I dag är de permitterade och jobbar deltid i avvaktan på att gränsen öppnas igen och är oroliga för sina jobb, säger Florentina Kurti, butikschef vid Hypermat i Charlottenberg som är Nordens största livsmedelsbutik.

Håller tummarna

Samma förhoppning har Madeleine Ward, centrumchef för Töcksfors shoppingcenter.

– Vi håller verkligen tummarna så att vi kan återgå till en normalitet. Eda och Årjäng har ju faktiskt haft färre smittade än många norska kommuner.

– Vi har infört många åtgärder, bland annat plexiglas vid kassor, handsprit och ökad städning och sett till att det inte är trångt i våra köpcenter. Så vi är väl förberedda, säger hon.

– En gränsöppning har vi verkligen väntat på. Det vore verkligen positivt för hela Västvärmland, säger Kjell Ericsson, medarbetare till Olav Thon-gruppen.

Christer Fransson som äger Sommarviks camping, Haganäsets camping och Kristinehamn herrgårdscamping tycker Norges nya smittskyddsregler bara är politik. På bilden ses även Sommarviks platschef Amanda Thorell.
Christer Fransson som äger Sommarviks camping, Haganäsets camping och Kristinehamn herrgårdscamping tycker Norges nya smittskyddsregler bara är politik. På bilden ses även Sommarviks platschef Amanda Thorell. Foto: Jonny Ohlsson

Så här säger Christer Fransson som äger Sommarviks camping i Årjäng, Haganäsets camping i Eda och Kristinehamn herrgårdscamping om läget:

– Den ändring av reglerna som Norge nu gör är bara politik. Inga av våra norska gäster förstår varför de håller gränsen stängd, med tanke på den låga smittan här.

– Men kan jag inte se det på annat sätt än att den måste öppnas eftersom kurvan sjunker så kraftigt. Våra campingar i Årjäng och Kristinehamn går ändå bra, men så är situationen inte på Haganäset där vi bara har norrmän.

De tre campingplatserna med sina totalt 260 000 gästnätter är Värmlands näst största aktör när det gäller övernattningar efter Branäs. Och många av besökarna är från Norge.

Stor betydelse

Kommunalråden i Eda och Årjäng, Johanna Söderberg (C) och Daniel Schützer (S) väntar även de med spänning på norska Folkehelseinstituttets nästa uppdatering när det gäller utlandsresor.

– Det skulle betyda jättemycket för alla företag om gränsen öppnade igen. Då får vi tillbaka kunderna. Även för de sociala kontakterna mellan människor är en fri gräns väldigt viktig, säger Johanna Söderberg.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) berättar att kommunen ska storsatsa på marknadsföra när gränsen öppnas igen.
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) berättar att kommunen ska storsatsa på marknadsföra när gränsen öppnas igen. Foto: Helena Ingman

– Läget för en öppning ser hyfsat bra ut, även om man får lite magont av att se till exempel bilderna från Karlstad när folk samlades tätt vid flottkonserten på Klarälven.

– Om gränsen öppnas gäller det verkligen att tänka efter och hålla avstånd och följa smittskyddsreglerna, annars stänger Norge gränsen igen, säger Daniel Schützer.

En reklamkampanj

Årjängs kommun tänker satsa rejält om norrmännen från den 29 juli åter kan röra sig fritt över Kölen.

– Vi ska satsa 2 miljoner kronor i en marknadsföringskampanj för att få dem att välja E18 i stället för bland annat E6:an och resa till vår kommun. Det blir bland annat radioreklam i hela Öst-Norge och kampanjer för handel, besöksnäring och industri, säger Daniel Schützer.

Artikeltaggar

ÅrjängCharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterChrister FranssonDaniel SchützerFrode ForlandHandelHypermatJohanna SöderbergKjell EricssonKristinehamnMadeleine WardNorgeRegion VärmlandTöcksforsTöcksfors shoppingcenterTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.