Hoppa till huvudinnehållet

Fårattack: "Varg är förövaren"

Publicerad:
Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen, bedömer att det är varg som dödat tre får i Sunne.
Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen, bedömer att det är varg som dödat tre får i Sunne. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

I fredags upptäckte en fårägare i Sunne kommun att tre av fåren i hagen var döda. Man misstänkte ett rovdjursangrepp och efter genomförd besiktning är nu bedömningen att det är vargen som ligger bakom angreppen.

NWT har tidigare skrivit om hur tre vuxna tackor under en veckas tid blivit attackerade. Den första har varit död sedan mer än en vecka tillbaka och de andra två sedan i fredags. Under måndagsförmiddagen genomfördes en besiktning av Länsstyrelsen.

– Min bedömning är att det är varg som är förövaren , säger Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen i Värmland.

Det är i den fem hektar stora hagen som fåren har blivit angripna. Hagen har ett femtrådigt stängsel förutom mot en 300 meter lång sida som vetter mot skogen, där vargen förmodligen tagit sig in.

Det är inte första gången hagen har haft rovdjur på besök.

– Fårägaren hade ett angrepp i november också, säger Per Larsson.

Ingen i beredskap längre

Fårägaren var tidigare kritisk mot att ingen från Länsstyrelsen kommit under helgen och genomfört en besiktning. Anledningen är ändrade arbetstider.

– Vi har nu arbetstid 8-17, fem dagar i veckan och ingen beredskap längre. Rovdjursattacker blir mer och mer sällsynta, så det är en ekonomisk fråga, säger Per Larsson.

Tre får dödade: "Vi misstänker varg"

Artikeltaggar

FårLänsstyrelsenNyheterPer LarssonSunne kommunSunne kommunVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.