Hoppa till huvudinnehållet

Tre får dödade: "Vi misstänker varg"

Publicerad:
Tre får har dödats, av allt att döma genom ett rovdjursangrepp på en gård i Sunne kommun. Länsstyrelsen har ännu inte gjort någon besiktning.
Tre får har dödats, av allt att döma genom ett rovdjursangrepp på en gård i Sunne kommun. Länsstyrelsen har ännu inte gjort någon besiktning. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Rovdjursangrepp tycks av allt att döma ha orsakat att tre döda får nyligen hittats i en fårhage i Sunne kommun. Fårägaren gjorde upptäckten själv och försökte att kontakta rovdjursansvariga på länsstyrelsen utan att få kontakt.

– Jag talade med en telefonist på länsstyrelsen igår vid middagstid när det var konstaterat och jag hittat fåren. Det var vid halv tvåtiden. Telefonisten skulle skicka ett meddelande, men ingen ringde upp, säger fårägaren, som vill vara anonym.

Fårägaren gjorde flera försök att nå rätt person på länsstyrelsen, utan framgång.

Det gjorde att han med hjälp av privatpersoner fick ta de döda fåren ur hagen och förvara dem hemma. För kvar i hagen kunde han inte ha dem.

– Vi misstänker att det är varg, men vi vet inte. En granne säger att han även har sett lodjur. Vi vet ju inte säkert förrän de är besiktigade, säger fårägaren.

Ett av de döda fåren hade varit borta i en vecka och det var två till som hittades under fredagen.

– Det är tre stycken som är dödade, två stycken på ett dygn. Den tredje är före förra helgen eller under helgen. Det är vuxna tackor allihop, säger fårägaren.

– Vi har tagit de döda djuren ur hagen och täckt över dem. Jag kan inte göra något annat förrän länsstyrelsen har varit här, resonerar fårägaren. Jag har även tagit hem de andra fåren till ett uthus.

– Det är otrevligt sånt här. Fruktansvärt. Vi har inte sett varg, men vi har sett spåren efter dem, Hela socknen vet väl om det här nu, säger en granne till fårägaren som NWT varit i kontakt med.

NWT har under lördagen sökt den besiktningsperson hos länsstyrelsen som fårägaren sökte.

Artikeltaggar

FårLänsstyrelsenLodjurNyheterSunne kommunVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.