Hoppa till huvudinnehållet

Åsrud Vilja starkast i duellen

Publicerad:
Av de två norska toppstona var det Åsrud Vilja som var bäst.
Av de två norska toppstona var det Åsrud Vilja som var bäst. Foto: Malin Albinsson

Kallblodsloppet för den högsta klassen var på förhand en ren duell mellan de norska toppstona Åsrud Vilja och Ulsrud Tea.

Så blev det också och det var Åsrud Vilja som var starkast till slut trots det tuffare loppet.

Åsrud Vilja har kommit tillbaka på ett starkt sätt de senaste säsongerna och tio år gammal är hon med största sannolikhet världens bästa kallblodiga sto.

Vann på topptid i Årjäng trots kladdig bana

Den som har varit bäst bland stona de senaste säsongerna är Ulsrud Tea och de båda hade en duell i V75-4 i Årjäng.

Med en aningen het ledare i Trö Hera fick Åsrud Vilja göra grovjobbet som första häst i andraspår tillsammans med Örjan Kihlström. Då fick Ulsrud Tea ett betydligt vilsammare lopp som trea i andraspår och ut på den sista långsidan satte körande Svein O Wassberg in attacken.

Det stod tidigt klart att de två stona skulle göra upp om segern och Åsrud Vilja vann på den utmärkta tiden 21,7/2 160 meter.

Månlykke är arvtagaren

Kallblodsloppet Erik Perssons memorial fick inte vara med på V75-kupongen i år utan kördes som V4-4 innan det stora streckspelet började.

In i den andra kurvan kom andrahandsfavoriten Bol Brage kom till ledningen, men det var inget som hindrade favoriten Månlykke A.M. från att vinna loppet. Från sjätte par utvändigt stötte Gunnar Melander i tredjespår 1 200 kvar men han fick svar av framförvarande Rappnor och Ole Johan Östre. Mitt på den sista långsidan fick Melander ge upp den ryggen och attackera i fjärdespår.

Månlykke A.M. efter vinsten i Erik Perssons memorial.
Månlykke A.M. efter vinsten i Erik Perssons memorial. Foto: Malin Albinsson

I det skedet var det en bra bit fram till Bol Brage men på upploppet klev Månlykke A.M. bara förbi och vann på ett klassigt sätt. Han vann på tiden 22,8/2 180 meter och här har Gunnar Melander arvtagaren till Månprisen A.M., som dessutom är far till Månlykke A.M.

Örjan Kihlström vann inte bara med Åsrud Vilja utan han vann även försöket till Diamantstoet, V75-2, med Lipstick Tooma.

Örjan Kihlström tog en dubbel på V75.
Örjan Kihlström tog en dubbel på V75. Foto: Malin Albinsson

Hon hade gjort en start för Daniel Redén och nu var hon redo att göra en riktigt bra prestation när hon vann från utvändigt om ledande Zosima Mag utan problem. Här avslutade Karamel Hill bra som tvåa och Zosima Mag höll till fjärdeplatsen från spets.

Dramatik på upploppet

Fort Knox var favorit i V75-3 och det såg lovande ut när Björn Goop kunde överta spets drygt 2 500 meter från mål när Per Nilsson släppte med Enzo Am.

I den positionen valde Goop att köra i ett jämnt 14-tempo och in på upploppet stod det mellan Fort Knox och Vagabond Bi. 100 meter från mål galopperade Fort Knox, fortfarande med grepp, och då blev det hela enkelt för Vagabond Bi och Ulf Ohlsson.

– Det är alltid kul att vinna på V75 och det här känns extra speciellt. Både jag, skötare och ägare och förmodligen även en del spelare har väntat på det här. Vagabond Bi har gjort väldigt många bra lopp och är med där framme och krigar varje gång utan att få vinna, så det var skönt att han fick sätta pricken över i:et, sa tränaren David Persson.

Bengt Oltorp-tränade Enzo Am blev här trea efter ett lopp i rygg på Fort Knox.

Norske Strong Pepper inledde V75-raden tillsammans med Erik Adielsson.
Norske Strong Pepper inledde V75-raden tillsammans med Erik Adielsson. Foto: Malin Albinsson

V75-omgången inleddes med en favoritseger genom Strong Pepper och Erik Adielsson. Från ett tredjespår i volten kunde inte Strong Pepper svara ut Global Venture från springspåret inledningsvis men när det återstod 1 500 meter av loppet var favoriten i ledningen.

På den sista långsidan kom Mr Marvelous med en attack från andra par utvändigt och runt den sista kurvan såg det ut som att det skulle kunna bli en duell. Men när det väl var dags för upplopp lät Adielsson Strong Pepper sträcka ut och då stack den norske gästen undan till en mycket enkel seger.

Innan V75-spelet vann Mikael J Andersson med Pär Hedberg-tränade Fredric Palema, en seger som blev enkel från ledningen.

Artikeltaggar

Årjängs travbanaBjörn GoopErik AdielssonÖrjan KihlströmPer NilssonTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.