Replik: De flesta vill inte ha en Muminpark

Debatt
PUBLICERAD:
HUI gör ingen bedömning av rimligheten i besökssiffrorna utan endast vilka effekter det får om man når dem. Även dessa siffror har pumpats ut som sanningar av politikerna men man har glömt att berätta bakgrunden till dem, skriver Janne Ekelöf.
Foto: Mikael Lindblom
Dubbelt så många vill utveckla Skutberget utan Muminpark än de som vill ha en Muminpark där. Detta visste politikerna när de röstade igenom detaljplanen i december, skriver Janne Ekelöf.

Svar till Gustav Lendrup (NWT 30/6).

Tack för ett bra inlägg i debatten. Självklart vore det bra om alla kunde vara överens och självklart kommer det alltid att finnas avvikande åsikter så alla kan inte alltid vara nöjda. I detta svar lämnar jag bron över Klarälven och moskéfrågan till andra att besvara.

Vad gäller Muminparken så finns det givetvis även här olika åsikter och alla kan inte bli nöjda. Skillnaden här är att de allra flesta är överens i frågan. Dubbelt så många vill utveckla Skutberget utan Muminpark än de som vill ha en Muminpark där. Detta visste politikerna när de röstade igenom detaljplanen i december. Det är ju mycket lättare för alla att vara överens om politikerna fattar beslut i linje med vad de flesta önskar. Eller menar du att alla alltid bör rätta sig efter vad politiker beslutar och då inte heller göra sina egna röster hörda? En konstig form av demokrati i så fall, tycker jag.

Du frågar varför ingen var emot förslaget redan 2007. Det beror helt enkelt på att det planförslag som lades fram då (och antogs 2012) beskrev ett antal krav på upplevelseparken. Den skulle ha en inriktning mot friluftsliv, träning och rekreation. Det skulle vara en åretruntanläggning och den skulle ha stark lokal och regional prägel. Den skulle framför allt absolut inte anläggas på strandnära områden. Detta var de sunda bestämmelser som klubbades och det fanns givetvis ingen anledning att protestera mot dessa.

Det var först när Muminplanerna presenterades och det blev klart att man struntat i samtliga krav som många av naturliga skäl blev bestörta. Den argumentation som du driver är samma som politikerna använt för att saluföra parken men en granskning av sanningshalten hade varit på sin plats. Politiker talar nämligen inte alltid sanning.

Vad gäller de 140 miljonerna i intäkter och de 320 jobben så är dessa resultatet av en HUI-rapport beställd av Karlstad kommun. Siffrorna svarar på frågan: Om parken uppfyller alla högt ställda målsättningar vad gäller besökskalkyler, hur bra blir det då? Den har alltså räknat på två utfall, 200 000 besökare och 300 000 besökare per år. HUI gör ingen bedömning av rimligheten i besökssiffrorna utan endast vilka effekter det får om man når dem. Även dessa siffror har pumpats ut som sanningar av politikerna men man har glömt att berätta bakgrunden till dem.

Tyvärr har fler än du köpt dem utan du skriver också att man kan lämna in förslag om man inte är nöjd. Vad sägs om att 1 061 personer yttrade sig i samrådet gällande detaljplanen för temaparken, med några få undantag överens om att temaparken är en riktigt dålig idé. Kommunen meddelade då att man inte tar någon hänsyn alls till sådana synpunkter. Man fick alltså inte tycka till om en temapark skulle anläggas.

Skutberget är en ofantligt populär plats. Behovet av en sådan plats har visat sig inte minst nu i coronatider. Stora natursköna ytor, öppna för alla året runt, utan avgifter. Vi måste värna sådana områden och utveckla dem varsamt. Det är något vi alla borde vara överens om.

Janne Ekelöf

Diversearbetare, Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG