Hoppa till huvudinnehållet

Wermlandsoperan har jul i sikte - med Löparnisse och kaffedoft

Publicerad:
Fredrik Sjöstedt som Löparnisse har en viktig roll i sommartid, när Värmlänningarna spelas, men i vinter ska han åter ikläda sig denna profils kläder i en julföreställning.
Fredrik Sjöstedt som Löparnisse har en viktig roll i sommartid, när Värmlänningarna spelas, men i vinter ska han åter ikläda sig denna profils kläder i en julföreställning. Foto: Anton Eriksson

Ett klassiskt, värmländskt folklustspel gifts ihop med en äkta företagshistoria, när Wermlandsoperan låter Olof Wretling brodera en riktig julskröna. Därmed finns goda chanser att både julstämning och kaffedoft sprids i bygdegårdar och andra spelställen i vinter.

Att Wermlandsoperan ger sig ut på turné med en julföreställning har blivit en uppskattad vintertradition. I dagarna har operan gått ut med information till arrangörer om sina planer för årets turné, som ska heta "Löparnisses jul - en kaffeskröna".

Löparnisse kan nu i sommar ses i SVTs Sommaröppet, där ett nytt avsnitt av en tv-version av Värmlänningarna serveras varje måndag. Olof Wretling har gjort manuset till denna och han är även den som ska skapa julskrönan - och regissera den.

Olof Wretling regisserar Värmlänningarna och ska även regissera och skriva manuset till Wermlandsoperans julföreställning, som är ett slags förlängning av folklustspelet.
Olof Wretling regisserar Värmlänningarna och ska även regissera och skriva manuset till Wermlandsoperans julföreställning, som är ett slags förlängning av folklustspelet. Foto: Lena Richardson

I hans julskröna får Löparnisse sällskap av Britta i Gyllby, den bortvalda rikemansdottern som Erik vägrar att gifta sig med; han vill ju ha den väna men fattiga Anna. Nu är det dock Brittas tur att stå i fokus - och att möta kärleken. Hon sitter ensam på julaftonskvällen men när Löparnisse kommer på besök står det snart klart att hon har något stort på gång. Hon är kär i en stilig kär och snart ska de båda starta ett företag tillsammans och ta kaffet till Värmland!

Så knyts folklustspelets tradition ihop med värmländsk företagshistoria.

"Är ni redo för en riktig kaffeskröna?" frågar Wermlandsoperan i brevet till arrangörerna och utlovar en "härlig, komisk julberättelse".

Kaffet har en viktig roll i Värmland - inte minst i näringslivet, där Löfbergs är en stor aktör. Nu knyts företagshistoria och folklustspel ihop i en julskröna.
Kaffet har en viktig roll i Värmland - inte minst i näringslivet, där Löfbergs är en stor aktör. Nu knyts företagshistoria och folklustspel ihop i en julskröna. Foto: Jan Lorentsson

Artikeltaggar

JulKarlstadMusikOlof WretlingRansäterTeaterVärmlänningarnaWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.