Hoppa till huvudinnehållet

Nu fylls Karlstads centrum med gatukonst

Publicerad:
De kuber som ska smyckas under Karlstad StreetArt tar form. Foto: Brickfield

Under några sommarveckor ska Karlstads centrum få en mer levande och inbjudande stadskärna.

Det ska utomhusutställningen Karlstad StreetArt se till.

– Vi vill att konst ska bli en naturlig bild av stadskärnan, säger Åsa Eriksson, vd för Centrum Karlstad.

Karlstad StreetArt är ett samarbete mellan Centrum Karlstad, Mitticity, Brickfield, Innovation Park, Karma Store och kommunen. Utställningen kommer, med start i dagarna, att växa fram successivt under sommaren för att smycka staden med interaktiv kultur ända fram till slutet av september.

– Vi behövde göra något med tanke på det läge vi befinner oss i och då landade det i konst på stan. Under sommaren är annars stadskärnan fylld med människor och events men så blir det ju inte i år och då tänkte vi den här utomhusutställningen, säger Åsa Eriksson.

Konst på kub

Fyra konstnärer delar på uppdraget - Hilma Nordén från Arvika samt Karlstadsskonstnärerna Christofer Sagi, Robert Forsberg och Henric Tågh tillsammans med konstnärliga ledaren Marthe Hem. Konsten ska produceras på kuber som mäter 2,5 x 2,5 meter och finns utplacerade på sex olika platser i centrum.

– Staden har redan sin närhet till Klarälven och solen. Då tänkte vi att konsten ska gå i djurens och grönskans tecken för att binda samman och skapa en utgångspunkt. Konstnärerna kommer att skapa sin konst på plats så man får chansen att se det hela växa fram också.

Även om Karlstad StreetArt är en temporär utställning finns framtidsvisioner om mer permanent gatukonst i residensstaden.

– Ingenting är klart men vi tittar på möjligheter att skapa fasadkonst. Där har vi en dialog med kommunen så får vi se vad det kan landa i, säger Åsa Eriksson.

Artikeltaggar

Centrum KarlstadHilma NordénKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.