• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Incir: Multilateralismens roll i en kris

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Nu senast har president Trump utlyst att man avser att lämna Världshälsoorganisationen (WHO) permanent. Att under brinnande pandemi använda WHO som en bricka i sin geopolitiska maktkamp mot Kina, är oacceptabelt, skriver Evin Incir.
Foto: Evan Vucci/AP

Direkt från Europaparlamentet

Det är nu vi måste agera kraftfullt och målmedvetet tillsammans – vi kan inte lägga solidariteten på hyllan, skriver Evin Incir.

Globala utmaningar kräver global respons. Detta har blivit än tydligare under coronapandemins utbrott. Vikten av multilateralismen har kanske aldrig varit så tydlig sedan de multilaterala institutionernas bildades. Enskilda länders protektionistiska åtgärder så som stängda gränser och exportförbud visade sig snabbt misslyckas då en pandemi inte ser några gränser. Vi måste därför möta kommande kriser tillsammans inom EU och globalt.

Världen är i behov av en tydlig och fokuserad global politik och biståndsarbete – på såväl kort som lång sikt. Detta gäller särskilt i uppbyggnaden av samhället efter coronapandemin. Det är nu vi måste agera kraftfullt och målmedvetet tillsammans – vi kan inte lägga solidariteten på hyllan.

Därför är det både skamligt och oansvarigt när USA, som världens ledande aktör och största biståndsgivare, har en president som för en aktiv kamp mot multilaterala samarbeten, så som Förenta Nationerna (FN). Det försvagar vår möjlighet att agera. Under de senaste tre åren har USA backat från flera viktiga internationella åtaganden; man har dragit sig ur Parisavtalet, kärnkraftsavtalet med Iran, lämnat UNHCR, avfärdat INF-fördraget och hotar internationella brottsdomstolen med sanktioner för utredning av eventuella krigsbrott.

Sådana försök att underminera den regelbaserade världsordningen får aldrig accepteras. Nu senast har president Trump utlyst att man avser att lämna Världshälsoorganisationen (WHO) permanent. Att under brinnande pandemi använda WHO som en bricka i sin geopolitiska maktkamp mot Kina, är oacceptabelt. Avsaknad av USA:s ekonomiska stöd, närmre 400 miljoner dollar årligen, skulle få förödande konsekvenser för WHO:s viktiga roll i responsen mot pandemin, särskilt för de fattigaste länderna som inte har en väl utbyggd krisberedskap.

I denna nya geopolitiska situation är det därför avgörande att EU tar på sig ledartröjan för att stå upp för global samverkan. EU är en av världens största och starkaste biståndsaktörer och bär ett solidariskt ansvar nu i krisen och i framtiden. Om vi inte utrotar coronaviruset överallt, så utrotar vi det ingenstans.

Den rådande pandemin är dock inte den enda utmaningen världen står inför som berör oss alla. Konflikter ökar runt om i världen. Demokratin och jämställdheten är på tillbakagång i många länder. Klimatförändringar blir allt mer påtagliga. Ojämlikheten och klyftorna ökar trots att den extrema fattigdomen minskar.

Dessa utmaningar som vi står inför ser inga nationsgränser och därmed kan nationalistiska eller protektionistiska lösningar aldrig vara svaret. Låt oss nu i svallvågorna av pandemin stå upp för ett fortsatt globalt samarbete präglat av solidaritet och hållbarhet. Som socialdemokrat är jag fast i min övertygelse om att det som händer i andra länder påverkar oss här hemma.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.