Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt ovisst om Hammarösamverkans framtid

Publicerad:
Om Centerpartiet och Miljöpartiet lämnar Hammarösamverkan, som de hotade med om inte kommunalråden avgår, är fortfarande oklart.
Om Centerpartiet och Miljöpartiet lämnar Hammarösamverkan, som de hotade med om inte kommunalråden avgår, är fortfarande oklart. Foto: Peter Bäcker

Åtta av de tio dagar, som Centerpartiet och Miljöpartiet krävde en reaktion från resten av Hammarösamverkan inom, har passerat. Om C och MP lämnar är fortfarande oklart.

På senast lördag ska kommunalråden Mattias Joelsson (KD) och Bosse Henriksson (M) alltså ha avgått från sina positioner på C och MP:s begäran – annars lämnar de Hammarösamverkan, enligt ett mejl från partiernas ordföranden Dag Ohlsson (C) och Nils Bagge (MP) i onsdags.

C och MP hotar att lämna Hammarösamverkan - kräver att kommunalråden avgår

Anledningen ska ha varit en misstro för Bosse Henrikssons och Mattias Joelssons "förmåga att fortsätta verka som kommunalråd i Hammarösamverkan" och bristande ledarskap.

Kommunalråden avfärdade begäran redan samma dag – de avgår inte från sina positioner.

"Måste hända något"

Efter att mejlet skickats ut till Hammarösamverkans respektive ordförande skulle partierna samtala för att reda ut konflikten.

Hammarö: C och MP tiger om avgångskraven

På måndagen meddelade Mattias Joelsson att kommunalråden håller sig utanför diskussionen.

Kenth Carlsson, KD:s ordförande, säger att han då har pratat med MP på telefon – utan att komma överens om något beslut.

– Men jag har inte pratat med Centerpartiet. Men vi har svarat dem formellt vad vi tycker om deras påhopp att vi ska avskeda våra kommunalråd så att säga. Vi har gett ett skriftligt svar att vi vidhåller och stöttar både Mattias Joelsson och Bosse Henriksson från vår sida, säger han.

Om C och MP stannar är Hammarösamverkans framtid oviss, menar Kenth Carlsson.

– Nej, nej, nej. Det går inte, utan det måste hända något om vi ska ha ett nytt förtroende här.

"Inte klara"

Centerpartiet har ännu inte bestämt om de stannar i eller lämnar Hammarösamverkan.

– Nej, vi är inte klara, säger Margareta Ivarsson, gruppledare för Centerpartiet.

Miljöpartiet har inte heller tagit något beslut.

– Nej, inte ännu, meddelar Nils Bagge.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonCenterpartietHammarösamverkanKenth CarlssonMargareta IvarssonMattias JoelssonMiljöpartietPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.