Rekordstor investering i Branäs – 300 miljoner kronor

Publicerad:
Torsby kommun står för sin kanske största enskilda investering: 300 miljoner kronor i nytt VA-system i Branäs. Foto: Aron Eriksson

Till en kostnad av cirka 300 miljoner kronor står nu Torsby kommun inför sin kanske allra största enskilda investering någonsin. När spaden sätts i marken för nytt VA-system i Branäs ska den täcka ett framtida behov inför den expansion som pågår.

Branäs växer för varje säsong och redan i vinter ska det finnas 1 000 nya bäddar. På sikt går man från cirka 10 000 bäddar till 22 000.

– Vi har en plan som vi jobbar efter hela tiden, som sträcker sig många år framåt. Och då pratar vi både fem, tio och 15 år framåt. Det är ungefär den här utbyggnadstakten vi har. Vi jobbar mot att vara dubbelt så stora om tio år, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

– Branäs är redan nu det tredje största sammanhängande skidområdet i Sverige. När vi har "fullt ös" en sportlovsvecka då kanske vi har passerat 15 000 invånare. Det är mer individer än vad Torsby kommun har, tillägger Anders Kjällström.

Ransby avloppsreningsverk efter om- och tillbyggnad, enligt bygglovsritningen. GRAFIK: KLARA ARKITEKTER
Ransby avloppsreningsverk efter om- och tillbyggnad, enligt bygglovsritningen. GRAFIK: KLARA ARKITEKTER

Torsby kommun tog över ledningsnätet och vattenverket i Branäs 2017 och har sedan dess haft en plan för att utveckla och bygga ut infrastrukturen i området.

Kommunfullmäktige tog i december 2019 beslut om att gå i borgen för 300 miljoner kronor. Enligt den preliminära investeringsplanen uppgår kostnaderna för utbyggt avloppsreningsverk, nytt vattenverk, matarledning, avloppsledning och vattenledning mellan dalen och Branäsberget 335 miljoner kronor.

Anders Kjällström, vd Branäs.
Anders Kjällström, vd Branäs. Foto: Aron Eriksson

Det är investeringar som preliminärt fördelas över åren 2020 till 2029, med 40 miljoner år 2020, 100 miljoner 2021, 130 miljoner 2022 och 32 miljoner 2023 och därefter sjunkande.

"För vattenförsörjningen av Branäs finns idag en tillfällig provisorisk vattenförsörjning som når sitt absoluta tak inom de närmaste två åren under förutsättning att nya fritidsbostäder sker i den takt Branäs planerar", skriver Torsby kommun i ett protokollsutdrag.

– Byggnationerna har inte börjat än. Det är bara finansieringarna som är tagna. Det är i startskedet, säger Lars-Håkan Karlsson (S), ordförande i miljö- bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun.

NWT har tagit del av ritningar över om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket i Ransby.

– Jag har inte sett ritningarna. De har inte kommit till nämnden än i alla fall, säger Lars-Håkan Karlsson.

När Torsby kommun tog över ledningsnät och vattenverk i Branäs var det ett lagkrav.

– När vatten- och avloppsmängd uppnår en viss volym får vare sig företag eller bolag äga, utan då ska det tillhöra kommunen, säger Lars-Håkan Karlsson.

Kommer investeringen att betala sig?

– Ja, det kommer den väl att göra på sikt. Vatten- och avlopp ska vara självfinansierande och då blir det väl helt enkelt avgiftshöjningar. Det beror också på hur man lägger upp låneplanen, resonerar Lars-Håkan Karlsson.

– Det här är väl det största enskilda projekt Torsby kommun har haft. Det ska vara klart till säsongen 2022/2023 och då är det reningsverket som ska vara klart. Det byggs ut så att man får flera parallella reningsmöjligheter, säger Marie Johansson, teknisk chef på Torsby kommun.

Artikeltaggar

BranäsBranäsgruppenLars-Håkan KarlssonNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare