Hoppa till huvudinnehållet

Ras för plastpåsar

Publicerad:
Tar hellre papper än plast. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Försäljningen av plastbärkassar i affärerna har mer än halverats sedan den nya punktskatten infördes för drygt två månader sedan. Det undrar inte på. Upp till sju kronor per påse är rena rånet. Istället har försäljningen av papperskassar skjutit i höjden. Något måste man ju bära hem sina varor i.

Det officiella målet med skatten var att minska miljöförstöringen, men våra plastpåsar är miljövänliga, återanvänds som soppåsar och hamnar nästan aldrig i naturen, så det var en lögn. Det verkliga skälet torde vara att ge klirr i statskassan, beräknat till 2 miljarder kronor per år.

Det kan bli svårt med det nu. Hittills har det bara kommit in 22,3 miljoner eftersom folk begripligt nog inte är beredda på att betala dyrt för sina plastpåsar. Så kan det gå när man inte vet vad man sysslar med och istället ägnar sig åt meningslös symbolpolitik.

Artikeltaggar

LedarePlastSkatter