Hoppa till huvudinnehållet

NWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbygget

Publicerad:
Bygget av Kristinehamns teknik- och innovationscenter har inte gått som på räls där invigningen är skjuten på framtiden. Bygget har även lett till en infekterad tvist mellan Kristinehamns kommun och entreprenören, Noctor bygg.
Bygget av Kristinehamns teknik- och innovationscenter har inte gått som på räls där invigningen är skjuten på framtiden. Bygget har även lett till en infekterad tvist mellan Kristinehamns kommun och entreprenören, Noctor bygg. Foto: Helena Karlsson

Förra sommaren försvann viktiga dokument när bygget av KTIC panikstängdes.

När hundramiljonersbygget skulle slutbesiktas tidigare i sommar visade det sig att fler viktiga dokument var spårlöst borta:

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mats Larsson som företrädde totalentreprenören Noctor under slutbesiktningen.

NWT har i flera artiklar de senaste veckorna berättat om den infekterade tvisten mellan Kristinehamns kommun och entreprenören Noctor bygg, som har bakgrund i bygget av Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC.

Bland annat råder delade meningar om den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten är rätt byggd, huruvida fastigheten ska och har utrustats med radonrör och om fuktsäkerhetsarbetet har gått rätt till.

Tvisten har bland annat gett upphov till att invigningen av hundramiljonersbygget är skjuten på framtiden, i åtminstone ytterligare ett år till.

Därutöver har entreprenören Noctor dragit kommunen inför domstol i frågan om radonrören samtidigt som byggbolaget har ansökt om och beviljats rekonstruktion.

Det eftersom Kristinehamns kommun håller inne med mellan 15 och 20 miljoner kronor sedan kommunen anser att bygget inte håller måttet.

"Färdigskrivet"

En annan del av den infekterade tvisten rör slutbesiktningen tidigare i år, där det bland annat pekades på brister i verifikationen av vissa utföranden i fastighetens stålkonstruktion och i fuktsäkerhetsarbetet. Kommunen menar att det finns mikrobiell påväxt och att det är en skada på fastigheten.

Under slutbesiktningen företräddes Noctor av Mats Larsson som har lång och egen erfarenhet av fastighetsbesiktningar.

– Besiktningen i sig var ganska normal, fel och brister noterades i vanlig ordning.

Men enligt Mats Larsson gick allt fel när slutbesiktningen skulle avslutas vid slutsamrådet:

– Resultatet var färdigskrivet långt innan vi hade besiktning. Det föreföll vara ganska ensidig kommunikation och man brydde sig över huvud taget inte om det fuktsäkerhetsarbete som entreprenören hade gjort.

– Det menades att det inte var nödvändigt eftersom andra hade gjort en bättre undersökning. Då menades att man inte behövde bry sig om entreprenörens arbete.

Var resultatet alltså färdigt innan besiktningen ens började?

– Ställningstagandet "icke godkänt" var klart redan från början. Det fanns ingen argumentation eller diskussion. Lösningsbenägenheten var noll, applåderat av beställaren givetvis.

Var det intrycket du fick?

– Det var ingen känsla jag fick, utan det var så. Jag sitter inte och hittar på. Det var ungefär som vid byggstoppet förra sommaren. Då satt beställaren och argumenterade mer än byggnadsnämnden mot att man skulle öppna bygget igen efter byggstoppet.

Att besiktningsmannen inte tog hänsyn till entreprenörens arbete och underlag förvånade Mats Larsson:

– Det brukar inte vara den metod som en besiktningsman har. Jag är ju själv besiktningsman och besiktar både större och mindre fastigheter än den här, och det är kanske inte så här man bör göra vid en besiktning.

Samtidigt fanns andra saker som stack ut menar Mats Larsson:

– Det brukar finnas en gemensam målsättning hos beställare och entreprenör att man ska gå i mål. I det här fallet satt beställaren och ville ha ett underkännande.

"Mer än en gång"

Under slutbesiktningen föreslog Mats Larsson därför att besiktningsmannen skulle ta med sig en representant från kommunen och en från Noctor för att sätta sig vid sidan av och överlägga.

– När jag själv har besiktningar och det kör ihop sig brukar jag göra det, så att man kan diskutera hur man ska gå vidare. Det föreslog jag även här, mer än en gång.

Det som hände då kom att förvåna Mats Larsson:

– Då tog besiktningsmannen med sig beställaren ut för att sitta själva och spekulera. Det borgar inte för att man ska nå en enighet.

Försvunna dokument

Under slutbesiktningen pekades bland annat på brister i verifikationen av vissa utföranden i fastighetens stålkonstruktion. Under slutbesiktningen efterfrågades därför underlag och beräkningar, där det i protokollet anges att dessa inte inkommit varför besiktningen kom att underkännas.

Men enligt Mats Larsson fanns dock sådant underlag och sådana beräkningar, vilka Noctor också överlämnade till besiktningsmannen:

– Det var ju beräkningar och så vidare. De blev levererade till besiktningsmannen via ett USB-minne innan utlåtandet skrevs. Men vad som hände med dem och om besiktningsmannen tog del av dem, det vet jag inte, säger Mats Larsson.

Han är kritisk till det underkända besiktningsresultatet, och menar att underlaget med beräkningar hade räckt för att godkänna fastigheten:

– Det finns underlag och jag vill påstå att det inte finns skäl att underkänna konstruktionen för påstådda brister i konstruktionen. Det finns många beräkningar, och jag tycker att de väsentliga konstruktionsdelarna är väl genomarbetade.

Åkte hem och åt glass

NWT har varit i kontakt med ytterligare en person som deltog under slutbesiktningen av KTIC, och som berättar hur representanter från Kristinehamns kommun reste sig och gick när det var dags för slutsamråd:

– De kunde inte vara med eftersom de skulle hem och äta glass. Det var ju skolavslutning, säger personen, som vill vara anonym, till NWT.

Och fortsätter:

– Det var det märkligaste jag har varit med om under ett slutsamråd, att beställaren försvinner och entreprenören sitter kvar ensam. Har beställaren åkt hem har ju entreprenören ingen att förhandla med.

KTIC skulle ha invigts inför höstterminen i augusti. I stället är invigningen skjuten på framtiden, i minst ett år till.
KTIC skulle ha invigts inför höstterminen i augusti. I stället är invigningen skjuten på framtiden, i minst ett år till. Foto: Ingrid Ramberg

Avböjer intervju

NWT har sökt Lisbeth Wilhelmsson som var den besiktningsman från WSP som genomförde slutbesiktningen av KTIC, och som avböjer en intervju. Ett par dagar efter intervjuförfrågan återkommer hon dock med ett skriftligt svar i ett mejl till NWT.

I mejlet skriver hon att slutbesiktningen av KTIC "har genomförts av besiktningsman samt tre biträdande besiktningsmän som alla har hög kompetens, lång erfarenhet samt gedigen erfarenhet av besiktningsarbete efter många år i byggbranschen".

Vidare skriver hon i svaret att "byggnadens bärförmåga, stadga och beständighet inte till fullo verifierats av entreprenören och att den mikrobiella påväxten i ytterväggarna som kan utgöra fara för människors liv och hälsa vid byggnadens användning är de avgörande punkterna till att entreprenaden inte kunnat godkännas vid slutbesiktningen".

Hon vill dock inte svara på NWT:s frågor om huruvida något stack ut i relationen mellan beställare och entreprenör, om de dokument som överlämnades under slutbesiktningen tagits i beaktande och hur dessa påverkat bedömningen samt om hon gått i väg med representanter från Kristinehamns kommun för en egen överläggning.

I svaret till NWT skriver Lisbeth Wilhelmsson att "dokumentation som har överlämnats av entreprenören och som har varit oss till handa senast vid slutsammanträdet till slutbesiktningarna har beaktats".

I protokollet från slutbesiktningen, som NWT tagit del av, står det emellertid att sådant underlag inte tagits hänsyn till sedan de inte överlämnats till besiktningsmannen och varit tillgängliga.

Detta trots att personer som varit på plats intygar att de har överlämnats under slutbesiktningen.

Kan dra ut på tiden

Nu ska bygget av KTIC prövas i en så kallad överbesiktning, där en besiktningsnämnd håller på att formeras enligt Noctors advokat, Peter Degerfeldt.

Han tror att processen med en överbesiktning kan komma att dra ut på tiden:

– Slutbesiktningen kan ta uppemot fem, sex månader, så då är vi runt jul eller årsskiftet innan överbesiktningen är klar. I värsta fall kan sådana här besiktningsförfaranden hålla på i flera år.

Samtidigt menar han att det inte är säkert att processen stannar där:

– Man är inte bunden av besiktningsnämndens utlåtande, och då kan det bli fråga om en process som får drivas i domstol. Då drar det ut ytterligare på tiden och det är ingen betjänt av.

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterSkola och utbildningWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.