Hoppa till huvudinnehållet

Inställt "brev" födde dokumentär

Publicerad:
Den tredelade dokumentären om Amerikabrevet innehåller såväl scener från arbetet med föreställningen som bilder från scenen. Även nyinspelade intervjuer finns, där deltar bland annat Ingemar Nilsson.
Den tredelade dokumentären om Amerikabrevet innehåller såväl scener från arbetet med föreställningen som bilder från scenen. Även nyinspelade intervjuer finns, där deltar bland annat Ingemar Nilsson. Foto: Skärmdumpar från Youtube

Det numera klassiska bygdespelet Amerikabrevet lyser med sin fysiska frånvaro denna sommar.

Men för den som ändå behöver sin dos finns nu en tredelad dokumentär.

Amerikabrevet har spelats vid Källtegens By, Blomskog, varje sommar sedan 1988. Speldatum är den första helgen i juli.

Således skulle man ha spelat förra helgen, men coronapandemin satte stopp för planerna. Men det något annat istället.

– Jag åkte förbi Blomskog i våras och tänkte att det blir nog inget Amerikabrev i år, så kanske kunde det komma något annat, säger Lennart Jonsson som beskriver sig som en "glad amatör" när det kommer till filmskapande.

– Ja, jag har en del i produktionen i alla fall. Jag har använt gamla klipp som jag har, men sedan har också Sven Widén dokumenterat mycket genom åren.

Snabbjobbat

I den tredelade dokumentären, som finns att se på Youtube, varvas gamla klipp med nygjorda intervjuer med personer som har kopplingar till uppsättningen.

– Det var inte svårt att få dem att ställa upp, men vi hade kort om tid eftersom vi ville att den skulle finnas ute den helgen när det var tänkt att de skulle spela, säger Lennart Jonsson.

Ingemar Nilsson är engagerad som musiker i Amerikabrevet, men sitter även i styrelsen för hembygdsföreningen i Blomskog. Han är mycket glad att det blev en dokumentär.

– När vi blev tvungna att ställa in så blev vi oroliga. Att ställa in kändes lite som att det hotade uppsättnings existens. Men när idén kom så tändes ett kraftigt ljus för oss.

Kan öka intresset

Han säger att dokumentären nu kommer att användas i marknadsföringen för kommande års uppsättningar.

– Vi tror att dokumentären kan öka intresset kraftig för spelet och det här är en historia som fyller en funktion även utanför Värmland.

Är ni tillbaka med ett spel nästa år?

– Oja, det finns inte på kartan att vi ska göra nåt annat. Folk i bygden har sagt att det här ska bli en engångsföreteelse.

Artikeltaggar

AmerikabrevetÅrjängs kommunBlomskogNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.